Två finländska friidrottsmedaljer i junior-EM

Samuel Purola kom andra på 100 meter i friidrotts-VM för 19-åringar.Bild: Heikki Saukkomaa

Samuel Purola vann silver på 100 meter och Elina Kinnunen tog brons i spjut i friidrotts-VM för 19-åringar i Grosseto, Italien

Samuel Purola levde upp till förväntningarna och tog hem en silvermedalj på 100 meter vid friidrotts-EM för 19-åringar i Grosseto, Italien. Då han gick i mål i stark motvind säkrade han Finlands andra medalj i mästerskapet, för tidigare på dagen vann Elina Kinnunen brons i spjut.

Filippo Tortu från värdlandet Italien vann 100-metersfinalen på 10,73. Purola missade segern med sex hundradelar, men distanserade ändå brittiske bronsmannen Oliver Bromby med nio hundradelar.

Motvinden uppmättes till hela 4,3 meter per sekund under loppet.

– Kroppen känns spänstig och bra. Utan motvinden hade det blivit personligt rekord, säger Purola, som sprungit på 10,31 i år, i ett

pressmeddelande från Finlands friidrottsförbund.

Purola fick ingen speciellt bra start, men sprang bra under loppets andra halva. Tortu, som var snabbast även i försök och semifinal, blev ändå för svår.

– Jag koncentrerade mig på att komma loss ordentligt från startblocket. Jag visste att det då blir bra i slutet och så gick det, säger Purola.

Brons efter brons

Elina Kinnunen fick till sitt bästa kast på 52,94 i sista omgången av spjutfinalen. Nikol Tabackova från Tjeckien vann på 55,10 före italienskan Carolina Visca (53,65).

Kinnunen vann EM-brons i EM för 17-åringar i Tbilisi förra året.

– Det känns bra att ha kastat hem brons två år i rad. Nu blir nog målet att ta hem en medalj av ädlare valör nästa år, säger Kinnunen.

Hon tog ledningen i början av tävlingen genom att kasta 52,38.

18-åringen Kinnunen har tidigare tävlat i längdåkning, men har så småningom bytt ut skidorna mot spjut. Hon har kastat 54,30 i år.

– Många bra tävlingar återstår i år. Målet är att kasta 55 meter, säger Kinnunen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00