Punnipriset för bok om homosexualitet – lajon känslokompetens och vikt får hedersomnämnande

Eino Nurmistos faktabok Homopojan opas (ungefär: En handbok för bögar) vann Punnipriset om 4 000 euro. Bild:

Punnipriset på 4 000 euro ges till Eino Nurmisto för faktaboken Homopojan opas (Nemo). "Sexualupplysningslitteraturens traditionella teman ur den homosexuella pojkens och mannens synvinkel. Nurmisto skriver rakt och ärligt, och förklarar sådant som både homosexuella pojkar och andra kan undra över men inte vågar fråga. Hur vet man om man är top eller bottom och vad betyder det ens? Eller tänk om man inte alls vill ha sex? (...) I den väldisponerade helheten hittar läsaren lätt de avsnitt som känns angelägna för stunden," står det bland annat i juryns motivering.

Juryn delade också ut tre hedersomnämnanden. Johanna Hulkkos ungdomsroman Suojaava kerros ilmaa (Karisto) handlar om 14-åriga Kepa som hela tiden är smärtsamt medveten om sin övervikt och omgivningens kritiska blickar, men träffar en person som visar att man kan vara alldeles underbar på många olika sätt. "Hulkkos ärliga och välskrivna berättelse om att acceptera sin egen och andras egenart berör."

Om Jens Mattsons och Jenny Lucanders Vi är lajon! (Förlaget M): "Savannen flyttar in på sjukhuset där döden smyger sig in i storebrors rum. (...) Bokens allvarliga ämne kommer bäst till sin rätt när barn och vuxen läser tillsammans."

Läs också Pia Ingströms analys: Det finns massor av undermålig barnlitteratur – men också guldkorn

Det tredje hedersomnämnandet går till Julia Pöyhönens, Heidi Livingstons ja Linnea Bellamines serie Fanni ja suuri tunnemöykky, Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari, Fanni ja rento laiskiainen (Kumma). Författarna är psykologer och böckerna handlar om elefanten Fanni och hennes vänner i situationer som väcker starka känslor. Det här gestaltas i berättelser för barnläsaren och förklaras i faktaavsnitt för den vuxna, "i en högklassig inhemsk bokserie som vägleder barn och vuxna att hantera sina känslor på ett konstruktivt sätt", konstaterade vi. En av mina klara favoriter, till min stora förvåning, fast bilderna kunde för mig ha varit tuffare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning