Punkares bälte orsakade hotmisstanke vid skola i Åbo

Polisen utredde ett misstänkt beväpnat hot mot skola i Åbo. Det visade sig handla om ett patronbälte. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Polisen utredde ett misstänkt beväpnat hot vid folkhögskolan Turun kristillinen opisto under torsdagen.

Polisen i sydvästra Finland meddelade under torsdagseftermiddagen om ett misstänkt hot folkhögskolan Turun kristillinen opisto via sitt Twitterkonto. Flera polispatruller utredde hotet.

Några personer utfrågades vid skolan och polisen konstaterade att lokalerna är trygga. Misstanken om ett beväpnat hot kom på grund av att en av eleverna var iklädd ett bälte som en annan person tolkade som ett patronbälte. Den uppskrämda personen kontaktade därför polisen.

Patronbältet på bilden har inget med incidenten att göra. Bild: Mostphotos

Rektorn för folkhögskolan, Tapani Rantala, säger till HBL att det falska larmet nu blev en övning som visade att polisen reagerar mycket snabbt och effektivt när det behövs.

Skolan har cirka 750 elever av vilka 300–400 studerar i skolans lokaler medan resten är ute på arbetspraktik av olika slag.

– Nej, den här elevens bälte var inte ett riktigt patronbälte, men kunde misstas för ett sådant på håll och en av våra anställda blev rädd, säger Rantala.

Han önskar hänsyn av alla på skolan när det gäller klädseln och önskar att folk inte bär accessoarer som för tankarna till våld.

– Vi vill verkligen inte agera klädpolis, men vi har många studerande med rötter i andra kulturer och traumatiska upplevelser i bagaget. Därför önskar jag att alla visar hänsyn.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning