Pulsen stiger på kryssningsfartygen efter lång coronadvala – "Nu är folk törstiga"

Barchef Kim Kujanpää är glad över att se kunder vid bardisken igen. – Både alkoholfria och alkoholhaltiga drycker går åt, säger han. Bild: Tobias Pettersson

Trots förlängda inreserestriktioner vädrar rederierna morgonluft då intresset för inrikeskryssningar växer. Under en resa med Viking Grace mellan Mariehamn och Åbo stiger törsten i takt med kvicksilvret.

Försommarsolen gassar på ett trettiotal värmedyrkande passagerare på Viking Graces akterdäck. Fiskmåsar och gråtrutar bildar en opportunistisk eftertrupp i svallet när fartyget lämnar Mariehamn.

En bit ut på Ålands hav vevar bandet Pam! feat. Ella i gång sin första utomhusspelning på båten för säsongen – och samtidigt en av de första sedan coronaepidemin paralyserade livemusikscenen.

Basisten Jussi Karhujoki är glad att vara tillbaka.

– I praktiken har vi inte haft några spelningar alls under coronatiden. I dag kör vi lättare underhållning, för dansgolvet är ju stängt, säger han.

Hit the road Jack, and don't you come back no more, no more, no more, no more, sjunger bandets solist Anamaria Rusi medan kön till utomhusbaren långsamt växer.

Bandet Pam! feat. Ella hade sin första utomhusspelning på Viking Grace för säsongen. Bild: Tobias Pettersson

Grace är inte längre ett spökskepp. Uteserveringen är öppen sedan en dryg månad, och barchef Kim Kujanpää är tillbaka på jobbet efter periodvisa permitteringar.

– Största delen av restaurangpersonalen är fortfarande permitterad. Men nu ser man att passagerarantalet så småningom är på väg uppåt. Vi är inte i närheten av toppnivå, men det börjar synas att fler blivit vaccinerade och vågar börja resa igen, säger Kujanpää medan han blandar en aperol spritz.

I början av vår- och sommarsäsongen satte också det kyliga vädret käppar i hjulet för barens personal och kunder.

– I maj var det ofta så kallt att det inte var någon idé att hålla baren öppen. Nu har värmen kommit och nu är folk törstiga, säger Kujanpää.

"Ger utlandskänsla"

I en av sofforna njuter barndomsvännerna Sanni Toivio, 20, och Emmie Sjödahl, 18, från Norra Vallgrund på Replot utanför Vasa av en av sina första semesterdagar. Sjödahl blev student i år, medan Toivio tog närvårdarexamen i fjol.

Duon är på väg tillbaka till fastlandet efter ett par dagars upptäcktsfärd på Åland.

– Vi ville ut och resa lite, men det kändes ännu inte okej att åka längre vägar. Åland var enkelt, för man behöver inte hålla på med coronatest och sådant, säger Toivio.

– Åland ger ändå ett slags utlandskänsla, fast det är inrikes, säger Sjödahl, som senare under sommaren ska jobba i Grekland som reseledare för Apollomatkat.

Under sitt korta strandhugg på Åland har vännerna hunnit med mycket.

– Vi har kollat in Kastelholm, Käringsund, Degersand, Smakbyn och ätit mycket god mat i Mariehamn.

Skarvpizza?

– Nej, det blev det inte.

Sanni Toivio (till vänster) och Emmie Sjödahl från Norra Vallgrund i Replot inledde semestern med ett strandhugg på Åland. – Det kändes ännu inte okej att resa långt, men Åland ger en utlandskänsla, säger Toivio. Bild: Tobias Pettersson

De unga kvinnorna har upplevt resandet som tryggt.

– Inomhus är folk bra på att använda munskydd. När man sitter här ute känns det som om corona inte ens existerar, säger Toivio.

– Egentligen är väl risken lika stor om vi går och shoppar i Vasa, säger Sjödahl.

Sålt 50 procent

Språket som hörs på båten den här dagen är huvudsakligen finska. Viking Line försöker i likhet med de andra rederierna anpassa sig till den fortsatt kniviga situationen genom att satsa hårt på inrikesresor, med Hangö och Kotka som nya lockbeten.

Bolaget meddelade i slutet av maj att man sålt 50 procent av alla sommarkryssningar i Finland.

– Vi ser ett växande intresse, men folk väntar med att boka. Vi tar ju inte fulla fartyg på grund av pandemin, så man kan inte jämföra med normala år. Men vi väntar oss en hel del finländare till Åland i sommar. Det händer mycket då Åland fyller 100, skriver Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström per e-post.

Viking Grace lämnar Mariehamn och styr mot Åbo. I det här smala inloppet fick fartyget en lindrig grundstötning i hårda väderförhållanden i november i fjol. Bild: Tobias Pettersson

Mardrömsåret 2020 vill rederiet helst glömma. Det var inte nog med att restriktionerna ströp passagerarmängden så mycket att inkomsterna under stora delar av året nästan enbart kom av frakt. Dessutom gick både Amorella och Grace på grund inom loppet av ett par månader.

"För strikt"

Även om inrikestrafiken sakta börjar repa sig är båtarna ödsligare mellan Åland och Sverige. Rederierna införde visserligen nyligen lindrigare regler som gör resandet till Finland något lättare, och framför allt förmånligare då kravet på testintyg faller bort.

Av mycket större betydelse för passagerarna och rederierna är ändå själva inreserestriktionerna. De är alltjämt i kraft och hör till de strängaste inom EU. Finland har valt att förlänga restriktionerna till efter midsommar.

– Vi är ytterst kritiska till regeringens proposition på ny tillfällig smittskyddslag. Den är alldeles för strikt med tanke på smittläget och på att alla äldre samt riskgrupper nu fått två vaccin. Den är helt inkonsekvent med övriga EU, vilket är ledsamt, anser Boijer-Svahnström.

– Finland har lyckats bra med bekämpningen av epidemin. Nu borde man visa att man också kan öppna upp skickligt, fortsätter hon.

HBL får inte kontakt med svenska resenärer under resan. Däremot uppger flera finländare att de reser i arbetets tecken. Till den här gruppen kan man räkna IFK Mariehamn som är på väg till Åbo för att möta Inter i fotbollsligan.

Underhållningsutbudet är anpassat till det rådande läget. Ingen kommer till exempel att sjunga Satumaa på karaoke före ankomsten till Åbo. Men andra Sverigebåtsfenomen börjar vakna. Studenter tankar alkohol i taxfreebutiken och det rasslar i spelautomaten när någon får full hand.

– Var är Ville Viking? Jag vill se Ville Viking! ropar en pojke uppfordrande.

Sedan tisdagen gäller lindrigare restriktioner på kryssningsfartygen. Passagerare som reser in till Finland behöver inte längre visa upp ett negativt coronatest eller intyg på att de redan haft covid-19.

Nu räcker det med att man visar upp ett intyg på att man fått en dos coronavaccin. Man behöver alltså inte ha fått båda doserna, men vaccinationen måste ha getts minst 21 dagar före resan.

Rederierna godkänner intyg där passageraren fått något av de vaccin som godkänts av Världshälsoorganisationen WHO eller Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Kryssningspassagerare som låter bli att landstiga behöver inte uppvisa ett intyg.

Ombord råder fortfarande munskyddstvång för personer över 12 år.

Själva inresereglerna har däremot förlängts. De nuvarande inreserestriktionerna gäller till och med den 27 juni.

Finland begränsar bland annat inresa från alla Schengenländer förutom Island och Malta.

Regeringen rekommenderar fortfarande att man undviker onödiga utlandsresor till länder som omfattas av inreserestriktioner.

Källor: Rederierna i Finland, SPT.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning