Pulitzerpriset för skatteavslöjandet – finlandssvenska Knus-Galán bland mottagarna

Minna Knus-Galán har redan flera nya grävprojekt på gång. Ett av dem går ut på att reda ut EU-parlamentarikernas kostnadsersättningar. I projektet deltar en journalist från alla 28 medlemsländerna. Bild: Ksf-arkiv/Evy Nickström

Det var sonen som släppte nyheten om att Panamateamet vunnit Pulitzerpriset för Minna Knus-Galán, en av två finlandssvenskar som jobbade i den internationella arbetsgruppen.

Den grävande journalisten Minna Knus-Galán hade nästan glömt bort att gruppen som arbetat med att avslöja Panamadokumenten nominerats för ett av de mest prestigefyllda journalistprisen när hennes son frågade på Whatsapp: "Fick du Pulitzerpriset mamma?"

– Det känns ju som en vits, nästan. Man brukar skämta att "Nu gör jag en Pulitzergrej", säger hon.

Tillsammans med 300 kolleger jobbade Knus-Galán i ett års tid för att avslöja hur prominenta personer dolt tillgångar i skatteparadis. I Finland hade hon hjälp av kollegan Kjell Lindroos, den enda andra finländaren i gruppen.

Knus-Galán beskriver teamarbetet som en helt unik erfarenhet.

– Det är kanske det mest unika jag har gjort som journalist. Inte har man någonsin jobbat så här många journalister samtidigt så här länge på ett projekt, säger hon.

Nästa vecka kommer hon ut med boken Projekt Panama. Ett år med världens största läcka på Schildts & Söderströms.

"Som att gräva i ett svart hål"

Knus-Galán anser att utnämningen visar att jobbet med Panamadokumenten var mödan värd. Hon medger att det emellanåt kändes tungt när bland annat skattemyndigheterna pressade på och journalisterna var tvungna att kämpa för källskyddet. Dokumenten serverades inte heller på någon silverbricka.

– Det är inte så att de dumpar en bunt dokument som handlar om Finland framför en och så gör man program om det. Det är som ett svart hål som man ska gräva i. Därför tog det oss ett år, säger hon.

Förutom priset har det varit belönande att märka att arbetet haft konkreta effekter. Bland följderna nämner Knus-Galán att 150 olika undersökningar satts i gång i 79 länder och att regeringarna granskar över 6 500 skattebetalare och företag. Dessutom sitter grundarna till den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca, som låg i centrum för skandalen, i fängelse.

När Knus-Galán talade med chefen för Centralkriminalpolisens penningtvättavdelning framgick det att Panamadokumenten haft ytterligare en konkret följd i Finland:

– Bankerna ska rapportera om misstänkta penningtvättfall och de har mer än fördubblats i fjol, säger hon.

Kvittojournalistik under arbete

Minna Knus-Galán har redan flera nya grävprojekt på gång. Ett av dem går ut på att reda ut EU-parlamentarikernas kostnadsersättningar. I projektet deltar en journalist från alla 28 medlemsländerna.

Knus-Galán säger att de redan har gjort en informationsbegäran.

– Vi fick inte uppgifterna vi bad om så vi har gått ända till EU-domstol med det här. Det här är kvittojournalistik, som handlar om våra, allas pengar.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning