Pukki: Alla gav precis allt

Teemu Pukki gjorde en väldigt bra match mot Ungern.Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Det var stundtals lite grinigt. Korten duggade tätt och spelarna smällde på rejält i närkamperna. Som det ska vara på den här nivån.

– Visst märks insatserna. Den här matchen gällde ju någonting och båda lagen gav allt. Åtminstone vårt lag. Det var många trötta killar mot slutet men vår inställning var oerhört bra, säger en sprudlande glad Teemu Pukki.

Att segern smakade går inte att ta miste på. Att segermålet och matchens enda värmde var lika tydligt. Pukki har ju, med all rätt ska sägas, stundtals kritiserats rätt hårt för sin ineffektivitet i landslaget. I klubblagen brukar han näta regelbundet och inledningen i nya klubben Norwich har varit väldigt lovande. Men i landslaget har det blivit långa torra perioder.

Känns som att Pukki vuxit till sig någon centimeter, blivit starkare och en gnutta mer elak. Då han i landslaget ofta försvunnit ur matchbilden var han närvarande i samtliga 94 minuter på Ratina. Har också att göra med att han för första gången på länge verkar ha en klar roll i laget, så har inte fallet varit med exempelvis Paatelainen och Backe vid rodret.

Nu fick anfallaren dessutom rätt sorts bollar att jobba på. Bollar längs med marken där han kan utnyttja sina snabba steg. Steg som gav 1-0.

– Joni Kauko och Rasmus Schüller vinner bollen och Schüller serverar mig en bra boll. Jag visste att jag är snabbare än deras back och bestämde mig snabbt för att utmana. Det lönade sig, säger Pukki.

Finland skapade matchens tre hetaste lägen. Förutom Pukkis mål hade hemmalaget två bollar i trävirket men visst blev det lite oroligt mot slutet. I synnerhet som majoriteten av de 10 000 på plats sannolikt kom ihåg hur det gått några gånger tidigare i slutminuterna mot just Ungern.

– Klart att de lyckas skapa lite tryck mot slutet men jag tycker ändå vi står upp rätt bra och håller de borta från de hetaste lägena. Samtidigt gör vi det lite onödigt spännande. Hade vi satt 2-0 hade matchen varit över. Det kan vi förbättra men i övrigt tycker jag vi gör en väldigt bra match.

Mera än tre poäng kan ingen kräva i en kvalpremiär. Att insatsen därtill på många sätt lämnade en positiv eftersmak är något Finland kan bygga vidare på. Estland väntar på tisdag i Åbo.

– Stödet från publiken var jättefint och vi får hoppas på fullt hus i Åbo. Vi har en bra go inom laget nu, säger Pukki.

"Segrar kräver lite smällar"

Vid sidlinjen stod tränare Markku Kanerva och levde med i varje sekvens. Den forne mittbacken hade vissa problem då han nominerade truppen. Skador har stört men resultatet var utmärkt trots de små problemen.

– Vi fick väl skadeproblem på ytterligare ett par spelare. Men så brukar det vara på denna nivå. För att vinna måste du ta lite smällar. Mina spelare vek inte ner sig en tum och vi fick den inledningen vi var ute efter. Jag är både stolt och glad, säger Kanerva.

– Vi analyserar matchen snabbt och går vidare. Det fanns väldigt mycket bra som vi kan ta med oss. Tre poäng värmer men vi kan inte vara för nöjda. Estland på tisdag blir nästa utmaning. Jag trodde redan inför att vi kan vinna vår grupp. Min tro ännu starkare efter premiären. säger Kanerva som inte kunde låta bli att avslutningsvis komma med en liten statistikbit.

– Detta var vår femte kvalmatch i följd utan förlust.

Nations League

Division C, grupp 2:

TAMMERFORS.

Finland-Ungern 1–0 (1-0)

Mål: 7 min Teemu Pukki 1-0.

Finland:

Lukas Hradecky; Jukka Raitala, Paulus Arajuuru, Joona Toivio, Jere Uronen (45 min Albin Granlund); Robin Lod, Joni Kauko, Rasmus Schüller (63 min Tim Sparv, Pyry Soiri (85 min Robert Taylor); Teemu Pukki, Jasse Tuominen.

Publik: 10 220.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00