Publikfest väntas under svenska rallyts andra dag

Bild: Lehtikuva/AFP/Micke Fransson

I dag är den stora publikdagen i Svenska rallyt. Åtta specialsträckor med Colin´s Crest och Superspecial på travbanan i Karlstad som höjdpunkter.

Svenska Rallyt går in på sin andra heldag. Efter fredagen leder finnländaren Teemu Suninen två sekunder före estländaren Ott Tänak. Men när ekipagen släpps iväg strax före nio på lördag morgon sker det i omvänd startordning. Först ut är Marcus Grönholm som startar om efter att ha kört av redan på tredje sträckan. Med strafftid ligger han 35 minuter och 46 sekunder efter ledaren.

Bästa publikdagen

Pontus Tidemand startar som sjätte bil och kommer att mötas av ett massivt publikstöd. För lördagen är Svenska rallyts bästa publikdag.

– Vi räknar med ungefär 75 000 unika besökare. Det är då det är som mest folk, säger Glenn Olsson, VD för Rally Sweden till TT.

En av de mest kända publikarenorna är Colin´s Crest på sträckan Vargåsen. I slutet av sträckan finns möjlighet för förarna att hoppa med sina bilar. Rekordet är 45 meter. Platsen är uppkallad efter rallyföraren Colin McRae, som hoppade långt här.

Den bil som hoppar längts vinner Colin´s Crest Award. Rallybilarnas aerodynamik som pressar ner dem mot vägbanan har gjort det svårare att hoppa riktigt långt.

Luktar korv

Johan Kristoffersson, som kör WRC2, berättar om stämningen ute i skogarna. Han kanske skarvar lite.

– Jag kände lukten. Jag trodde det var bromsbeläggen men det var grillad korv, säger han och skrattar.

För andra gången tar sig rallyt ner till Karlstad med en ny publikfest på travbanan. 10 000, kanske 12 000, uppskattas komma.

Lördagen är också dagen då Pontus Tidemand tänker försöka bevisa vad han kan prestera. Förhoppningsvis har justeringarna på bilen vid servicen löst problemen från fredagen.

– Jag hoppas att bilen ska vara perfekt. Jag borde få till någon stark tid för att visa min potential. Det hade inte varit fel, säger han efter fredagens sista etapp.

1. Marcus Grönholm

2. Sébastien Ogier

3. Jan-Matti Latvala

4. Lorenzo Bertelli

5. Janne Tuohino

6. Pontus Tideman

7. Kris Meeke

8. Thierry Neuville

9. Sebastien Loeb

10. Esapekka Lappi

11. Elfyn Evans

12. Andreas Mikkelsen

13. Ott Tänak

14. Teemu Suninen

Vinnare av Colin's Crest Award

2018 - Mads Östberg 42 meter

2017 - Mads Östberg 44 meter

2016 - Eyvind Brynildsen 45 meter (rekord)

2015 - Theirry Neuville 44 meter

2014 - Juha Hanninen 36 meter

2013 - Theirry Neuville 35 meter

2012 - Ott Tänak 32 meter

2011 - Ken Block 37 meter

2010 - Marius Aasen 37 meter

2008 - Khalid Al Qassimi 36 meter

Källa: Rally Sweden

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning