Publikevenemang begränsas till 20 personer – Hockey-IFK flyttar hemmamatcher, BK-46 spelar antagligen sina matcher

HIFK spelar på hemmaplan nästa gång 16 december då Sport kommer på besök till Ishallen. Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

De färska coronarestriktionerna ställer till det för idrotten i Nyland.

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp höll på fredagen presskonferens där de informerade om nya restriktioner och rekommendationer.

Huvudstadsregionen befinner sig i coronaepidemins spridningsfas, det vill säga den allvarligaste coronafasen. Därför införs strikta restriktioner för tre veckor.

Så här skriver Regionförvaltningsverket:

"Den 19 november konstaterade coronasamordningsgruppen som leds av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt att huvudstadsregionen befinner sig i coronaepidemins spridningsfas och resten av sjukvårdsdistriktet i upptrappningsfasen. För att epidemiläget ska fås under kontroll förbjuder Regionförvaltningsverket i Södra Finland därför alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 20 personer som ordnas inomhus i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Beslutet är i kraft från och med måndagen den 23 november tre veckor framåt till och med den 13 december 2020."

"Regionförvaltningsverkets beslut gäller offentliga tillställningar, såsom konserter, teaterföreställningar och idrottsmatcher med publik", skriver Regionförvaltningsverket

Det betyder att bollsporterna och all annan idrott står inför stora beslut. Antingen får matcher och tävlingar ställas in, flyttas eller så sker idrotten utan publik.

Handbollens högsta serier berörs i allra högsta grad av Regionförvaltningsverkets beslut.

Samtliga sex lag (HIFK, Dicken, GrIFK, Sjundeå IF, Atlas, KyIF) i damernas FM-serie finns inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts område och fem av åtta lag (Dicken, HIFK, BK-46, Sjundeå IF, GrIFK) i herrarnas FM-liga berörs också.

– Kalendern är redan rätt fullspäckad. Inför säsongen tog klubbarna tillsammans beslut om att genomföra matcher om det bara är möjligt. Förbundet kommer inte att kräva att klubbarna flyttar sina matcher men om det finns datum att flytta dem till är det säkert möjligt, säger Taneli Tiilikainen, tävlingschef på Handbollförbundet.

Han säger att det är upp till klubbarna att ta beslut om hur de gör. Att i stor utsträckning flytta matcher är inte helt oproblematiskt då det kan skapa problem längre fram under säsongen.

– Speciellt i herrarnas liga är programmet redan rätt tajt. På damsidan är det lättare att hitta lediga matchdagar, säger Tiilikainen.

I damernas FM-serie spelas sju matcher i Nyland under treveckorsperioden:

27.11 HIFK-Sjundeå IF, 28.11 KyIF–Atlas och GrIFK–Dicken, 1.12 Dicken–KyIF, 12.12 Sjundeå IF–KyIF och Atlas–GrIFK och 13.12 Dicken-HIFK.

Också i herrarnas FM-liga finns sju matcher i Nyland i spelschemat under perioden:

25.11 BK-46–Dicken, 28.11 HIFK-GrIFK, 2.12 BK-46–Sjundeå IF och Dicken-Cocks, 5.12 GrIFK-Dicken, 12.12 HIFK–BK-46 och 13.12 Dicken-Sjundeå IF.

Dicken är den klubb som drabbas hårdast i handbollen då både dam- och herrlaget har två hemmamatcher under treveckorsperioden.

– Vi har inte haft tid att ta ställning till hur vi gör med de här matcherna men vi kommer att göra det inom de närmaste dagarna, säger klubbens ordförande Jan Hellman.

– Alla inkomstkällor är förstås viktiga och herrmatchen mot Cocks och dammatchen mot HIFK är matcher som lockar mycket publik.

Också BK-46 hemmamatcher mot Dicken och Sjundeå IF är matcher som i normala fall skulle locka mycket publik.

– Vi har inte tagit något beslut i frågan utan gör det i helgen. Men jag tror inte att vi kommer att flytta de här matcherna, säger BK:s ordförande Roger Roos.

Klubben förlorar 9 000 euro i publikintäkter om man genomför matcherna mot Dicken och SIF inför tomma läktare.

– I vår ekonomi har den summan en stor betydelse, säger Roos.

HIFK flyttar matcher

HIFK:s ishockeyligalag för herrar meddelade att lagets matcher mot SaiPa och Kärpät flyttas. IFK skulle möta SaiPa på onsdag 25.11 och Kärpät på fredag 27.11 men matcherna spelas i stället 5.1.2021 respektive 20.1.2021. HIFK har tur i oturen då klubben främst har bortamatcher inprickade i spelschemat då innebandy-VM för herrar skulle spelas i Ishallen i början av december.

Innebandymästerskapen flyttades redan vid ett tidigare skede till december 2021 på grund av coronapandemin.

KHL-klubben Jokerit meddelade att man kommer att spela sina hemmamatcher enligt matchprogrammet. Matcherna spelas inför tomma läktare.

HIFK:s och Kiekko-Espoos damlag har var hemmamatcher under treveckorsperioden. HIFK möter Lukko 5.12 medan Kiekko-Espoo får besök av Kuortane 4.12 och HPK 10.12. Ishockeyförbundets tävlingschef Pirkka Antila väntar på svar från klubbarna för att kunna avgöra om det blir spel inför tomma läktare eller om klubbarna vill flytta matcherna.

Damligans grundserie avslutas i december och den 9 januari ska fortsättningsserierna köra i gång.

– Det finns med andra ord inte möjlighet att skjuta fram matcher till januari, säger Antila.

Han säger att förbundet och klubbarna kommer med besked om de berörda matcherna inom kort.

Herrlandslaget i basket spelar sina två EM-kvalmatcher inför tomma läktare i Esbo nästa vecka.

Finland möter Georgien den 28.11 och Serbien 30.11 och Basketförbundet beslöt att genomföra matcherna enligt det ursprungliga schemat.

I damligan i basket får huvudstadsregionsklubbarna Espoo Basket Team, Honka, HBA Märsky och ToPo själva besluta om de väljer att spela matcherna utan publik eller flytta på dem till senare tidpunkt.

Enligt Yle Urheilu har HBA Märksy redan meddelat att laget spelar sina matcher utan publik. Det har laget gjort redan tidigare under säsongen.

Innebandyförbundet meddelade att damernas och herrarnas liga inte gör några ändringar i sina matchprogram. Lagen i Nyland kommer att spela sina hemmamatcher utan publik under treveckorsperioden.

Ingen hobbyverksamhet för vuxna

Helsingfors stad informerar om de restriktioner som gäller i stadens lokaler under treveckorsperioden 23.11-13.12.

"Hobbyverksamheten för över 20-åringar som gäller lag- och kontaktsporter i inomhuslokaler som städerna förvaltar avbryts från och med 23.11.2020 för tre veckor. Även matcher, tävlingar och regional serieverksamhet för vuxnas korplag ställs in under samma tidsperiod", skriver Helsingfors stad.

Samtidigt poängterar staden att de här begränsningarna uttryckligen gäller verksamhet av hobbykaraktär.

"Begränsningarna gäller inte individ- och lagsporter i fråga om landslagsverksamhet, tävlingsverksamhet på FM-nivå och division I, och professionell träning med sikte på den internationella toppen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning