Publiken hänvisas till hemmasoffan när julgatan invigs

Julgatan är en obruten tradition på Alexandersgatan sedan 1949. Bilden är från 2013. Bild: Richard Nordgren/HBL-arkiv

Ingenting är riktigt som vanligt när julgatan invigs i Helsingfors centrum i år. Borgmästaren gläds ändå åt att traditionen inte brister.

När köpmännen på Alexandersgatan och de närmaste kvarteren piffade upp gatubilden med grankvistar och ljus strax före julen 1949 inleddes en obruten tradition. I år invigs julgatan i Helsingfors för 72:a gången, söndagen den 22 november klockan 15.

Staden kör med vad man kallar ett nytt koncept, eftersom större folkmassor inte kan samlas tryggt under coronaepidemin.

Det går att besöka Senatstorget när ett antal artister uppför sina musikprogram på Domkyrkans trappa, men det går också att följa programmet hemma eftersom det sänds åtminstone på webbportalen Helsinkikanava, Ruutu Live och ISTV. Staden rekommenderar publiken att följa programmet på distans.

En höjdpunkt är när julbelysningen tänds på Alexandersgatan. Borgmästare Jan Vapaavuori påpekar att det är en av de äldsta traditionerna i anslutning till julfirandet i Helsingfors.

"Även om vi firar julen under exceptionella omständigheter i år är det fint att vi kan fortsätta traditionen med julgatan", säger Vapaavuori i ett pressmeddelande.

Staden tillåter ändå ett begränsat antal besökare på Senatstorget, och den traditionella julbasaren där intäkterna går till välgörenhet ordnas också med start kl. 13. Någon julparad blir det inte, däremot nog en skyltfönsterstig med jultema som borde väcka åtminstone den yngsta publikens intresse.

Julbelysningen på Alexandersgatan är påslagen till slutet av januari.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning