Psykiskt familjevåld ska ge fängelse i Danmark

Psykiskt våld i nära relationer ska i framtiden straffas hårdare, enligt ett danskt lagförslag. Arkivbild. Bild: TT-NTB Scanpix / Hagen, Fredrik

Psykiskt våld ska straffas lika hårt som fysiskt våld. Det anser Danmarks justitieminister som föreslår att den som utsätter en närstående för kränkande eller nedsättande behandling ska kunna dömas till upp till tre års fängelse.

Justitieminister Søren Pape Poulsen (K) säger i ett pressmeddelande att "Vi har sett blåmärkena men har glömt ärren på själen, som kanske smärtar långt djupare".

– Men en ny bestämmelse i strafflagen om psykiskt våld skickar vi en tydlig signal om att psykiskt och fysiskt våld är likställda, skriver han vidare.

Rent konkret går lagförslaget ut på att personer som under en period utsätter andra med anknytning till samma hushåll för grovt nedsättande, förolämpande eller kränkande handlingar ska kunna dömas till fängelse i upp till tre år.

Svårare att bevisa

I förslaget finns detaljerade definitioner om vad som är psykiskt våld. Det kan till exempel vara digital övervakning av en partner eller illasinnad ryktesspridning.

Jämställdhetsminister Eva Kjer Hansen (V) medger för Jyllands-Posten att det finns gråzoner, men att det är viktigt att ge personer som utsatts för psykiskt våld en möjlighet att få sina fall prövade.

Men Trine Baumbach, lektor i straffrätt vid Köpenhamns universitet, tvivlar på att lagen får stor effekt. Fysiskt våld är lättare att bevisa eftersom det lämnar synliga spår, anser hon.

– Men psykiskt våld kan vara svårare att bevisa eftersom det inte nödvändigtvis sker när vännerna kommer på besök. Det blir lätt ord mot ord i ett rättsfall, säger hon till tidningen.

Välkomnar förslaget

Lisbeth Jessen, ordförande i föreningen Danner, som arbetar för att hjälpa våldsutsatta kvinnor och barn är dock positiv.

– Vi är mycket glada för lagförslaget. Under de senaste två åren har vi arbetar för att göra psykiskt våld straffbart, eftersom det är en viktig samhällssignal att likställa fysiskt och psykiskt våld, säger hon till Ritzaus.

Lagförslaget läggs under onsdagen och har en majoritet i folketinget bakom sig.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning