Psyket avgjorde OS-rysaren – "värsta någonsin"

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Enni Rukajärvi tvekade in i det sista om det alls är värt att ge sig ut i stormvindarna – efter att hon redan slagit sig. – Det skulle ha kunnat gå hur illa som helst, säger Finlands nya OS-bronsmedaljör.

Stormbyarna blir bara värre. Snön yr och virvlar över den imponerande slopestylebanan i Bokwang Phoenix Park.

Cheryl Maas gör ett djärvt försök och belönas med den fåtaliga publikens applåder – men gapar efter för mycket, mister balansen och tumlar runt i snön. En efter en dunsar tjejerna i snön. Det här är vansinne.

Fakta

OS, Pyeongchang:

Snowboard, damer, slopestyle, final:

1) Jamie Anderson, USA, 83,00 p, 2) Laurie Blouin, Kanada, 76,33, 3) Enni Rukajärvi, Finland, 75,38, 4) Silje Norendal, Norge, 73,91, 5) Jessika Jenson, USA, 72,26, 6) Hailey Langland, do, 71,80, 7) Sina Candrian, Schweiz, 66,35, 8) Sofja Fedorova, OAR (Ryssland), 65,73, 9) Yuka Fujimori, Japan, 63,73, 10) Elena Könz, Schweiz, 59,00, 11) Julia Marino, USA, 55,85, 12) Asami Hirono, Japan, 49,80, 13) Zoi Sadowski Synnott, Nya Zeeland, 48,38, 14) Reira Iwabuchi, Japan, 48,33, 15) Anna Gasser, Österrike, 46,56, 16) Sarka Pancochova, Tjeckien, 43,46, 17) Aimee Fuller, Storbritannien, 41,43, 18) Isabel Derungs, Schweiz, 39,66, 19) Miyabi Onitsuka, Japan, 39,55, 20) Carla Somaini, Schweiz, 36,71, 21) Brooke Voigt, Kanada, 36,61, 22) Spencer O'Brien, do, 36,45, 23) Cheryl Maas, Nederläderna, 35,30, 24) Klaudia Medlova, Slovakien, 34,00, 25) Lucile Lefevre, Frankrike, 28,35, 26) Silvia Mittermüller, Tyskland, 1,00.

I startområdet brottas Enni Rukajärvi – försvarande OS-silvermedaljör – med sinhttp://194.86.88.243:8080/opencontent/objects/65eac42a-95ae-4a85-bf4d-2696de738228a känslor. Hakan och knät värker lite efter att hon fallit omkull i sin första run. Landslagsläkaren har gett henne grönt ljus, men hon tvekar.

När det till slut blir hennes tur tvekar Kuusamobon inte längre, utan ger sig iväg. Railsen går bra och vädergudarna ser ut att dra efter andan just då hon når de kritiska hoppen – hon gör ingenting spektakulärt, men i de rådande förhållandena finns det inte rum för någon avancerad akrobati.

Ville inte bli skadad

Tiden verkar stå stilla medan hon väntar på sina poäng. 75,38. Tredje plats. En handfull finländare brister ut i jubel.

Men – fyra medtävlare kvarstår, bland dem Jamie Anderson som leder efter första omgången. De tre andra: unga stjärnskottet Julia Marino, världstvåan Anna Gasser och världstrean Spencer O'Brien. Alla tre misslyckas, förlorar balansen och ser sina medaljdrömmar gå upp i rök.

Enni Rukajärvi: OS-bronsmedaljör. Ovanpå OS-silvret. Ett vunnet brons alla gånger – och den här gången tvingades Rukajärvi framför allt övervinna sig själv och sina rädslor.

– Jag kollade när de andra flickorna vurpade på alla tänkbara sätt och funderade om det är värt att åka i den andra omgången. Jag ville inte skada mig, säger Rukajärvi när stridsdammet lagt sig.

– I min första run tog vindbyarna i brädet i varje hopp – värre än under träningarna. Det skulle kunna gå hur som helst.

Krävdes tur

Det var inte bara det att det blåste – det blåste oberäkneligt i olika riktningar. Det krävdes lika mycket tur som skicklighet för att få till en lyckad run.

– Jag brukar kolla vimplarna, men det var ingen vits när en fladdrade åt ett håll och en annan åt ett annat håll, säger Rukajärvi.

– Det krävdes att man kan läsa förhållandena. Min erfarenhet hjälpte.

När de andra tjejerna försökte trotsa vädergudarna samlade också Rukajärvi sitt mod. Hon beslöt sig för att köra med samma, förenklade program som i sin första, misslyckade run.

– Jag ville åtminstone ta om railsen, för de grämde mig lite. När det gick bra kändes det som att jag också klarar mina hopp.

"Farligt"

Söndagens kval blev inställt och måndagens förkortade final blev också framskjuten med över en timme. Till slut blev det bara två omgångar och de bästa poängen avgjorde.

– Vi diskuterade med tävlingsjuryn före träningarna, men när träningarna till slut kom i gång var vinden inte alls så farlig och tjejerna tänkte att det är väl ok. Men vindbyarna blev bara värre, säger Rukajärvi.

– Finalen borde ha blivit inställd. Det var farligt.

Har du någonsin varit med om liknande förhållanden?

– Aldrig så här illa. Det har blåst många gånger, men oftast jämnt och i samma riktning. Det har inte varit sådana här stormbyar som snurrar runt.

USA:s Jamie Anderson försvarade sitt OS-guld från Sotji. Hennes första run gav 83 poäng och räckte till seger,

–Hon hade också turen med sig. Det blåste inte så farligt just då hon gjorde sina hopp. Tur var en faktor i dag, säger Rukajärvi.

Psyket avgjorde

Freestylelagets chefstränare Antti Koskinen har varit Rukajärvis tränare i drygt tio år. Han hyllar hennes mentala styrka, som gjorde att hon kunde resa sig till OS-brons.

– Vurpan i det första åket var förstås en chock. Det tog en stund för Enni att samla sig. Tur att vi hade en läkare där som kunde ta en titt och se att det inte var något allvarligt, säger Koskinen.

– Verkligen tufft av henne. Man kan inte ens säga att det handlade om erfarenhet, för flera erfarna åkare misslyckades medan oerfarna åkare lyckades. Jag har aldrig sett så många vurpor. Varje hopp var som att singla slant. Det var psyket som avgjorde.

"Ser grym ut"

Enni Rukajärvi tävlar också i OS i big air, som är en ny gren i OS-programmet. Big air-backen ligger inte i Bokwang, utan i Alpensia, bredvid skidstadion och hoppbackarna, och ser minst sagt imponerande ut.

– Backhopparna har sagt att den ser grym ut, säger Rukajärvi som alltså inte sett big air-backen ännu.

– Bara det inte blåser går det säkert bra.

Så sent som förra året vann Rukajärvi VM-silver i big air, så hon har definitivt chansen till att bli dubbel OS-medaljör i Pyeongchang. Men hon är redan en vinnare, hur det än går.