Pryds Helle skildrar danskt kvinnohelvete

Merete Pryds Helle fick sitt stora genombrott i Danmark med romanen Folkets skönhet. Bild: TT/Stina Stjernkvist

Merete Pryds Helles roman om ett danskt kvinnohelvete på 1900-talet har slagit stort i hemlandet. I Folkets skönhet tar sig huvudpersonen från landsbygdens armod till villaförortens välstånd men utan att lyckan infinner sig.

"Nu förstår jag min mormor bättre, och min mor. Nu förstår jag var de kommer ifrån och vad det svåra är" har läsare förklarat för Merete Pryds Helle efter att ha läst hennes roman. Genomslaget tror hon framför allt förklaras av att hon skriver om människor från enkla omständigheter med ett för danska författare ovanligt perspektiv.

– Det är inte så många som har skrivit om det här inifrån, de som har gjort det har skrivit utifrån och de flesta författare tar avstånd från det, från sina föräldrar.

– Sedan tror jag att jag är bra på att skriva så att folk tror att det är verkligt. Jag vet inte hur det är i Sverige men i Danmark är det inte så fint att skriva så. Den litterära ambitionen handlar så mycket om språket.

Merete Pryds Helle har lånat från sin egen släkts historia till romanen som ändå är fiktion. Huvudpersonen Marie föds på 1930-talet på ön Langeland och växer upp i en fattig familj och ett auktoritärt samhälle. Örfilarna viner. Moderns barnafödslar följer tätt på varandra och ett kokt grishuvud, med ögon och allt, räknas som en bättre vardagsmåltid.

– Men jag tycker inte att det är enbart hemskt. De här människorna har en stark vilja, de har naturen och en stark sammanhållning, de hjälper varandra.

Knäcka de flesta

Marie är sin mors piga, lika ansvarstagande som utsatt. Olyckorna följer på varandra oberoende av det pågående kriget. När den hetlevrade fadern, takläggare och daglönearbetare, ska lära Marie att mjölka familjens ko drar han ner sina byxor och tvingar dottern att öva på hans könsorgan. Ännu värre är den våldtäkt hon utsätts för av sin storebror. Övergreppen upptar ingen stor del av romanen men blir en anledning till att Marie aldrig lyckas njuta av det sexuella samlivet, inte heller några decennier senare som deprimerad hemmafru i en villaförort utanför Köpenhamn.

– Jag har människor som står mig väldigt nära som har upplevt sådana här saker och det jag ser är att det sitter i hela livet, säger Merete Pryds Helle som ville skriva om det som hon kallar "den lilla incesten".

– Det sker kanske bara en eller ett par gånger men sätter sig ändå mycket djupt och påverkar relationerna till andra.

"Du ljuger"

Modern ser broderns övergrepp men utan att agera på annat sätt än med förmaningar till sin dotter. Merete Pryds Helle menar att modern ändå gör mer än de flesta i hennes ställe.

– Hon ser verkligheten i ögonen och säger "vill du gråta över det här hela livet?" Det ovanliga är att hon erkänner vad som skett. De flesta mödrar erkänner det inte, de säger "du ljuger" om barnet säger något.

Pragmatismen är något som Merete Pryds Helle har med sig från sin egen uppväxt: man måste komma vidare trots det som sker. Men hennes mamma är inte Marie, även om Pryds Helle själv växte upp i en stillastående villaförort liknande den som beskrivs i slutet av "Folkets skönhet" och som också är spelplats för hennes nya roman som kommer i höst.

– Marie får det hon önskar sig, en man som kan försörja henne, endast två barn och ett eget hem. Men kanske visste hon inte vad hon önskade sig? Det tror jag gäller för oss alla, man får det man önskar sig, men är det verkligen det man är gjord för?

Född: 1965 i Köpenhamn.

Familj: Sambo, åttaårig bonusdotter samt 25-årig son och 21-årig dotter från tidigare äktenskap med författaren Morten Søndergaard.

Bor: Lägenhet i Köpenhamn samt sommarhus i Rågeleje, Danmark, och Örkelljunga, Sverige.

Sysselsättning: Författare. Hade skrivit novellsamlingar, barnböcker och nio romaner när hon fick sitt stora genombrott med Folkets skönhet som också gav henne De Gyldne Laurbær (de danska bokhandlarnas pris) och Politikens litteraturpris.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning