Prutthurtiga låtar för små och stora

Robin Hund och hans glada orkester har gjort sitt musikaliskt starkaste album hittills.

BARNMUSIK

Robin Hund och hans glada orkester

Alla ropar ett hej (Pro Culturae)

På bara några år har barnmusikduon Tomas Järvinen och Henrik Strang gjort till och med fem glada barnmusikskivor under namnet Robin Hund & hans glada orkester. Sällan har låtarna gett prov på storslagen lyrik eller bedårande musikaliskt hantverk, men produktionstakten har varit imponerande och spelglädjen rentav smittande. På senaste albumet platsar tretton låtar, av vilka samtliga är signerade Tomas Järvinen.

Kanske kunde man till och med tala om musiken som prutthurtig, med tanke på kiss- och bajs-humorns framträdande roll. Låten Kattastrof om katten som avfyrar fisfanfarer är bara ett exempel på låtar med ett onödigt harmlöst innehåll. Mera behjärtansvärda känns låtarna om vikten av att säga hej eller att vara snäll, uthållig eller ihärdig.

Den stora nyheten är att hunden Järvinen och katten Strang har slagit ihop sig med producenten Janne Hyöty, och det krävs inte många sekunders lyssning för att konstatera att bandet nått en ny nivå musikaliskt. Låtarna låter helt enkelt proffsiga på ett sätt som är rätt sällsynt i barnmusiksammanhang och i synnerhet mångfalden av stilar imponerar: Ge inte upp har tydligt countrystuk, Superhjälte går i grooviga funkrytmer, Födelsedag är svängig gitarrock, Halloween en riktig Bo Kaspers-pastisch (välgjord sådan). I Ifrån Afrika hörs inslag av både reggae och västafrikanska rytmer och i Dansa! – en nidbild av en danslektion – inslag av salsa.

Förutom Tomas Järvinen och Henrik Strang medverkar Patrick Lax (trummor) och Stefan Lindblom (bas). Janne Hyöty spelar själv på nästan alla andra instrument och som helhet spelar bandet mestadels föredömligt tajt.

Wilhelm Kvist Musikredaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03