Prövning i Högsta domstolen för Nya Åland-journalister

Högsta domstolen har beviljat besvärstillstånd i fallet där två tidigare Nya Åland-journalister fällts för ärekränkning. Bild: Marko Oja/SPT

Högsta domstolen beviljar besvärstillstånd i i ett fall där två tidigare Nya Åland-journalister fällts för ärekränkning, med anledning av en klickbar länk på tidningens webbplats. Utslaget kommer att ha stor betydelse för finländska medier.

Det var i slutet av maj i år som journalisterna Annica Lindström och Jonas Bladh dömdes i hovrätten för ärekränkning och spridande av information som kränker privatlivet. Domen gällde en artikel i Nya Åland år 2016, då de båda arbetade på tidningen.

I artikeln på Nya Ålands webbplats fanns en klickbar länk till en annan tidning. I den nättidningens text stod namnet på en privatperson och vilka brottsmisstankar som riktades mot honom.

Nya Ålands medarbetare fälldes på så sätt i Åbo hovrätt för vad en annan publikation hade skrivit. Nättidningen dit länken ledde ställdes inte till svars.

Hovrättsdomen har kritiserats av Journalistförbundet som menar att konsekvenserna är orimliga.

– Det är omöjligt att tänka sig att den som länkar skulle vara ansvarig för att kontrollera alla bakgrundsfakta i publikationen man länkar till, sade förbundets ordförande Hanne Aho då domen föll.

Nya Ålands nuvarande chefredaktör Anna Björkroos välkomnar att Högsta domstolen prövar frågan. Domstolens utslag är prejudicerande.

– Nu avgörs om något finländskt medium över huvud taget kan länka till någon annan källa i framtiden, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning