Prousts brev lockade inga köpare

Marcel Prousts brev var till salu – men såldes inte. Arkivbild. Bild: TT/Arkiv

Brev skrivna av den franska författaren Marcel Proust har ratats på en auktion i Christies regi i Paris.

16 brev som sändes till tidningsmannen Rene Blum mellan 1913 och 1916 låg till försäljning. I breven försöker Proust med en charmoffensiv se till att hans Spaning efter den tid som flytt ska få goda recensioner. Han nämner där sina bekantskaper med bland andra Jean Cocteau och Lucien Daudet.

Breven visar också att Proust i detalj ville styra publiceringen av Swanns värld – och han säkrade kontrollen genom att betala för bokens tryckning själv.

Korrespondensen är 90 sidor lång och värderades till ungefär 320 000 euro, men breven blev alltså inte sålda.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning