Protester när nazister kommer till politiska storsamlingen i Almedalen

Skoprotest. Genom en installation med skor vill flera organisationer och personer markera mot Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Visby, och också sprida kunskap. En av initiativtagarna, Kristina Wicksell, säger att okunskapen om rörelsen är stor. Bild: Stig Hammarstedt

När Nordiska motståndsrörelsen kommer till politikerveckan i Almedalen uppmanar en del till bojkott medan somliga väljer att packa ihop tidigare. – Sämst väg att gå är att åka hit och inte göra något utan mingla på som vanligt, säger Kristina Wicksell. Hon vill att Sverige ska förbjuda nazistisk organisering.

VISBY Vid Strandvägen i Visby har föreningen JAG sitt tält – i Almedalen för att kämpa för sitt kärnbudskap: att personer med omfattande funktionsnedsättningar ska ha en likvärdig plats i samhället.

JAG har deltagit i politikerveckan många gånger förr, men i år packar de ihop tidigare än vanligt. Efter sig lämnar de en utställning om Nazitysklands program Tiergartenstraße 4 där människor med funktionsnedsättningar mördades.

Nästan som granne till JAG kommer i stället Nordiska motståndsrörelsen, och tar på så sätt plats mitt bland organisationer, partier, företag och medier – många sådana som den nazistiska organisationen kallar "folkförrädare".

Det är första gången NMR, som också har verksamhet i Finland, är i Almedalen – en vecka som kan ses som en demokratins stormöte. Det sker utanför det officiella programmet, men rörelsen har fått tillstånd att hyra mark mitt i området och kommer också att hålla tal tre kvällar i rad.

– Hela civilsamhället är kritiskt till att en antidemokratisk organisation tillåts komma. Idén här är att värna det demokratiska och öppna samhället, säger Cecilia Blanck, verksamhetsansvarig på JAG.

Föreningens beslut att lämna Almedalen redan i dag torsdag handlar enligt henne också om att det finns medlemmar som känner sig otrygga och upplever ett underliggande hot.

Demokrati. – Vi är inte ute efter en konflikt men det är viktigt att människor vet vilken typ av konsekvenser som den här typen av ideologier innebär, säger Cecilia Bancke. Hon är verksamhetsansvarig för den ideella föreningen JAG som väljer att åka hem när Nordiska motståndsrörelsen på fredag kommer till Nordens största politikervecka Almedalen. Bild: Stig Hammarstedt

Vill ha förbud

När den än så länge tomma tältplatsen stannar Per Lagerström upp vid en installation med en samling skor, som högarna av tillhörigheter efter dem som dödades i koncentrationslägren.

Han tar en bild och delar den, enligt en uppmaning.

– Att nazisterna kommer är ju en skam, rent ut sagt en skam, säger han, som har deltagit i Almedalsveckan i många år.

Bakom skoprotesten står en mängd föreningar och personer, bland annat två förintelseöverlevare.

– Vi kräver ett förbud mot rasistisk organisering för att vi ska kunna stoppa sådana här organisationer, säger Kristina Wicksell, aktiv inom Make equal.

De vill också markera mot vad hon ser som en normalisering av nazistiska och rasistiska tendenser och rörelser.

– Jag tror att i och med att NMR flyttar fram positionerna och de tillåts ta plats här, då tar vi också undan fokus från de andra, mindre militanta organisationerna som också är rasistiska.

Det finns både politiker och organisationer som har valt att bojkotta Almedalen i år på grund av NMR. Wicksell säger att hon inte vill bedöma vad som är rätt att göra.

– Det handlar också om ens egen säkerhet och trygghet. Men det som är sämst väg att gå är att åka hit och inte göra något utan mingla på som vanligt. På något sätt måste man protestera. Att hela tiden påminna och lyfta frågan: Vad händer, vad kan vi göra åt rasismen i samhället?

Att "ta diskussionen" som uppmaningen ibland lyder tror hon ändå inte på.

– Nej, de här förnekar allt som är faktabaserat. När inte logiska resonemang och fakta fungerar kan man inte diskutera. Däremot kan man diskutera med andra om de här frågorna.

Våldsbenägenhet

Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskiften Expo, säger under ett samtal i Almedalen att Nordiska motståndsrörelsens dröm är att störta dem man ser som sina politiska motståndare.

– Målet är att upprätta en nordisk republik, vilket i praktiken innebär en slags nordisk diktatur enligt Nazityskland.

Det finns en våldsromantik inom rörelsen och också en klar våldsbenägenhet. I Göteborg är tre personer med kopplingar till NMR åtalade för tre bombdåd. I Skåne slutade en kommunalpolitiker efter att ha utsatts för mordbrand – på garageväggen hade Nordiska motståndsrörelsens symbol målats.

I Finland vill Polisstyrelsen förbjuda Nordiska motståndsrörelsen. Men i Sverige värnas yttrandefriheten starkt.

– Det finns få länder där det är så lätt att vara nazist.

Där rättsstaten enligt honom i slutet av 1990-talet var betydligt aktivare med att hitta sätt att förbjuda organisationerna har inga försök gjorts på flera år.

– Alla som vill ha ett öppet demokratiskt samhälle måste förstå att det är utmanat.

Beklagar

Det är kommunen, Region Gotland, som hyr ut mark under politikerveckan. Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell beklagar att Nordiska motståndsrörelsen har fått tillstånd att hyra.

En tjänsteman som handlägger ansökningarna kände enligt honom inte till NMR, ansökan gick vidare till polisen och därefter gick tillståndet inte att återkalla – även om politikerna har överklagat polisens beslut.

Nu har kommunen gett sina jurister i uppdrag att se över kriterierna för vilka som får hyra mark.

– Vi vill inte upplåta mark till en antidemokratisk och våldsbejakande organisation, säger han.

Korrigering 6.7 kl. 8:40: JAG:s verksamhetsledare i Sverige heter Cecilia Blanck, inte Bancke.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning