Protester mot uteblivet valresultat i Peru

Anhängare till vänsterkandidaten Pedro Castillo demonstrerar i Lima på lördagen. Bild: Martin Mejia/TT-AP

Pedro Castillo eller Keiko Fujimori? Anhängare till båda kandidaterna i Perus presidentval är missnöjda över att deras sida inte utropats till vinnare och demonstrerar på huvudstaden Limas gator.

Tusentals anhängare till såväl vänsterkandidaten Pedro Castillo som högerrivalen Keiko Fujimori tog på lördagen till gatorna i Peru för att demonstrera för att just deras kandidat inte utropats till vinnare i presidentvalet den 6 juni.

Båda anhängarskarorna tågade mot centrala delarna av huvudstaden Lima och samlades bara kvarter från såväl varandra som valkommissions huvudkvarter.

Med alla röster räknade leder Castillo med omkring 44 000 röster och sedan valet för tre veckor sedan har han redan två gånger utropat sig själv till segrare.

Den avgörande omgången i årets ovanligt polariserade presidentval i Peru hölls den 6 juni.

Till vänster står 51-årige Pedro Castillo, som länge arbetat som grundskollärare på landsbygden. Han gjorde sig ett namn 2017 då han ledde en lärarstrejk som omfattade flera regioner och pågick i 75 dagar.

Han överraskade de flesta när han, som nykomling på den nationella politiska scenen och företrädande det socialistiska partiet Perú Libre (Fria Peru), tog hem flest röster i den första valomgången i april.

Han har gått till val på en vänsterradikal politik med förslag om mer statlig reglering av ekonomin och omfördelning av välstånd.

Rivalen, 46-åriga Keiko Fujimori, är ett välkänt ansikte i Peru. Som i viss mån politisk arvtagare till fadern Alberto Fujimori, och själv under utredning för misstänkt kampanjfinansieringsbrott, är också hon en splittrande kraft.

Keiko Fujimori var kongressledamot 2006–2011 och har två gånger tidigare försökt bli president, 2011 och 2016. Båda gångerna föll hon på målsnöret i den avgörande valomgången.

Som ledare för högerpartiet Fuerza Popular (ungefär Folklig styrka), för närvarande fjärde största parti i kongressen, står hon för ett bevarande av den marknadsliberala modell som länge gällt i landet.

Båda kandidaterna står för traditionella familjevärderingar och är emot fri abort och samkönade äktenskap, även om Fujimori öppnat för registrering av samkönade partnerskap.

Men Fujimori har försökt ogiltigförklara omkring 200 000 röster från 80 vallokaler i framförallt landsbygden, där vänsterledaren har starkt stöd. Några bevis för det påstådda fusket har hon dock inte presenterat och valobservatörer från den panamerikanska organisationen OAS säger att inga större oegentligheter har upptäckts i samband med valet.

I veckan avgick en av valkommissionen Onpes fyra ansvariga för kontrollen av röstsedlar och dennes ersättare svors in på lördagen. Men avhoppet innebär att kontrollen måste börja om från början, ett arbete som inleds på måndagen.

Först när det är klart kan en kandidat utropas till segrare i valet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning