Protester i London efter storbranden

Människor kräver svar på vad som låg bakom den omfattande branden och protesterade utanför Kensington Town Hall. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Protester har brutit ut i London och hundratals personer har samlats utanför Kensington Town Hall för att kräva hjälp åt dem som drabbades då Grenfell Tower brann, rapporterar BBC. Flera personer har även tagit sig in i lokalen.

"Vi vill ha rättvisa", ropade massan och stormade Kensington Town Hall.

De protesterar eftersom de inte är nöjda med regeringens svar efter den dödliga branden som bröt ut i skyskrapan Grenfell Tower.

Enligt polisen finns det ingenting som tyder på att branden startades avsiktligt. Men händelsen har väckt vrede hos många, och de utkräver nu ansvar av politikerna.

Fem miljoner pund

Många av de omkring 600 personer som bodde i höghuset saknas ännu, däribland hela familjer. Enligt BBC rör det sig om ytterligare 76 personer.

Brittiska Sky News erfar att så många som 70 personer befaras ha omkommit i branden i 24-våningshuset. Tidigare har polisen bekräftat att minst 30 personer har mist livet, men att siffran troligen kommer stiga.

I dag besökte premiärminister Theresa May ett sjukhus där skadade vårdas. I går var hon vid katastrofplatsen tillsammans med oppositionsledaren Jeremy Corbyn och Londons borgmästare Sadiq Khan.

Som ett svar på protesterna erbjuder nu en pressad May ekonomisk kompensation på fem miljoner pund till drabbade familjer.

I dag har också drottning Elizabeth och prins William varit på ett kriscenter som inrättats efter branden. De har träffat volontärer, boende i området och kommunala representanter.

Utreder brandorsak

May lovade i går att en utredning ska granska dödsbranden. Det betyder enligt BBC en utredning med insyn, av utredare som har möjlighet att kalla personer till förhör. Polisen har också inlett en egen undersökning av branden.

Enligt en utredning som en underleverantör till bygget av höghuset Grenfell Tower gjort, köpte byggherren in ett material till fasadbeklädnaden som var två pund billigare per kvadratmeter än den brandsäkra varianten, rapporterar The Guardian.

Tomma bostäder

Höghuset ägdes av kommunen och hyste låginkomsthushåll.

Theresa May har lovat att hemlösa ska få hjälp till nya bostäder så nära sitt gamla hem som möjligt.

Jeremy Corbyn går ett steg längre: I Kensington finns mängder av lyxbostäder som står tomma stora delar av året, och Labourledaren anser att de ska kunna rekvireras av myndigheterna, ungefär som när handelsfartyg måste ställa upp vid nödsituationer till havs.

– Det kan inte accepteras att det finns lyxfastigheter och lyxvåningar i London som står tomma som fastighetsinvesteringar medan hemlösa och fattiga behöver någonstans att bo, säger Corbyn.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning