Protester i Colombia har tagit minst 24 liv

Den här kvinnan i Medellin var en av dem som deltog i protesterna mot president Iván Duque i Medellin. Bild: Joaquin Sarmiento/Lehtikuva

Det som började som ett uppror mot en ny skattereform har förvandlats till breda politiska protester mot president Iván Duques politik. Tusentals demonstranter samlades för åttonde dagen i rad i Colombia, samtidigt som det kommer rapporter om nya våldsamheter.

Demonstranterna i Colombia protesterar mot regeringens politik – i allt ifrån hälso- och sjukvård till utbildning, säkerhet och polisvåld.

Under den gångna veckan har minst 24 människor mist livet, enligt officiella källor, varav 18 ska ha blivit skjutna. Samtidigt har över 800 skadats och 89 personer är rapporterade som saknade.

Demonstranter protesterar mot regeringen i Colombias huvudstad Bogotá på onsdagen. Bild: Ivan Valencia/TT-AP

Men siffrorna varierar beroende på källa – den ideella organisationen Temblores rapporterar 37 döda. Även journalister uppges vara utsatta, enligt organisationen Reportrar utan gränser har 76 journalister misshandlats, varav tio ska ha skadats av säkerhetsstyrkor.

Demonstranter samlades under onsdagen på flera håll i huvudstaden Bogotá, där stridsropet löd "Avgå Duque". Trots internationella vädjanden om lugn tidigare i veckan har nya oroligheter fortsatt att bryta ut.

– Polisen attackerar oss... vi är inga vandaler, säger Natalia, en 36-årig demonstrant.

Regeringen har meddelat att man kommer att träffa representanter för demonstranterna nästa vecka.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning