Protest mot omstridd Nobelpristagare samtidigt som kronprinsessan besöker huvudstad

Peter Handke i Parisförorten Chaville i oktober. Bild: Alain Jocard/Lehtikuva-AFP

På tisdag ska en manifestation mot 2019 års Nobelpristagare Peter Handke hållas utanför Sveriges ambassad i Sarajevo. Protesten sammanfaller med kronprinsessparets besök i landet, skriver Dagens Nyheter.

Föreningen för folkmordets offer och vittnen står bakom manifestationen. I ett uttalande, som bosniska medier har publicerat, förklarar föreningen att skälet till manifestationen är att "Nobelkommittén har beslutat att ge litteraturpriset till Peter Handke, som har öppet rättfärdigat och stöttat krigsförbrytare och krigsbrott begångna i Bosnien och Hercegovina".

I ett mejl till DN bekräftar föreningens ordförande Murat Tahirović manifestationen och förklarar att den ska vara fredlig.

Demonstrationen sker samma dag som kronprinsessan Victoria, prins Daniel och vice statsminister Isabella Lövin (MP) inleder sitt besök i Bosnien och Hercegovina. Utrikesdepartementet uppger för DN att manifestationen inte påverkar besöket.

– Vi vet att resan, med anledning av litteraturpriset, väcker känslor. Det här officiella besöket är planerat tillsammans med UD sedan länge, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till DN.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning