Project liv utvidgar till Åboland

Nina Brännkärr-Friberg och Project liv fick i kväll ta emot Folktingets medalj för att ha jobbat för svenskspråkiga barns rättigheter att få hjälp på sitt eget modersmål på sjukhusen i landet. Bild: HBL-arkiv/Emma Grönqvist

Project liv är en liten organisation som jobbar för att pigga upp långtidssjuka barns dystra sjukhusvardag. I kväll belönades projektet med Bojan Sonntag-priset för att det sätter en guldkant på tillvaron för många familjer.

– Jag är mycket lycklig och totalt överraskad! Vi hade ingen aning om att Project liv var nominerad för ett svenska dagen-pris. Det här ger energi att jobba vidare med projektet med ny kraft, sade projektkoordinator Nina Brännkärr-Friberg före festen på Åbo svenska teater.

Fakta

En guldkant på sjukhustillvaron

Project liv vill göra tillvaron lite roligare för långtidssjuka barn. Det är sjukvårdspersonalen som rekommenderar familjer till projektet. Projektet jobbar på många olika sätt:

Drömdagar för svårt sjuka barn, färgglada lekhörnor på sjukhus, partykassar och högtidspaket för barn som måste fira födelsedag eller exempelvis jul på sjukhus.

Boken Lek, pyssel och mat som innehåller tips på saker man kan pyssla av sjukhusmaterial.

Kamratstöd på svenska. Man hjälper familjer att hitta andra svenskspråkiga familjer med samma diagnos, för att ha någon att prata med, medmänniskor som förstår vad man går igenom. Man upprätthåller också en sluten Facebook-grupp där familjerna får chatta med varandra.

Nya delområden: involvera barn till långtidssjuka föräldrar i projektet.

Project liv fick sin början i Jakobstad 2014 då familjen Brännkärrs äldsta pojke var sjuk i leukemi och tvingades vistas i långa perioder på sjukhus. Hela familjen upplevde sjukhusvistelserna som långa, tunga och framför allt enformiga. De saknade något som kunde pigga upp vardagen och få det sjuka barnet att le igen. Då föddes tanken på Project liv.

– Vi förverkligar ett 50-tal drömdagar i år. Organisationen samarbetar med en växande skara frivilliga som bidrar på olika sätt, en del syr Liv-hundar som finns i snart alla ambulanser i landet och tröstar barnpatienter, andra stickar sockor som vi ger till patienter på olika sjukhus, berättar Brännkärr-Friberg om verksamheten.

Flera hjälpbehövande

HBL skrev om Project liv för snart ett år sedan, i november 2017. Då bodde familjen Friberg i USA och Nina ledde organisationen på distans. I somras flyttade familjen tillbaka till Jakobstad och Nina är aktivt med i arbetet igen, även om hon fortfarande jobbar på deltid. Hon är inte helt återställd efter sin stora operation för tre år sedan, då en elakartad tumör opererades bort ur hennes hals. Project liv hjälper inte bara långtidssjuka barn utan även Nina själv får kraft och energi av projektet, då hon vet att organisationens arbete hjälper många familjer att klara sig ur den svåra situation de hamnat i.

– Jag väntar på ytterligare en operation där man ska försöka korrigera mitt tal, förklarar Nina, som säger sig må bra i dag men fortfarande lider av att inte kunna uttala vissa ljud.

Fokus är riktat framåt, Project liv växer både geografiskt och till en helt ny kategori av hjälpbehövande.

– Vi fungerar i flera sjukhus nu än för ett år sedan, Ålands sjukhus har kommit med och vi håller på att etablera vår verksamhet i Åboland. Project liv består av så många olika små projekt, i Sarlinska skolan samarbetar vi med fixklassen, där eleverna behöver få göra mera praktiska saker. De kommer tillsammans med församlingen att ordna en däckbytardag där intäkterna går direkt till våra projekt, berättar Nina ivrigt.

En kundgrupp som man har jobbat för i det tysta under den senaste tiden är barn till långtidssjuka föräldrar, som också kan behöva få lite glädje och inspiration i sin ofta trista vardag.

– Vi har blivit kontaktade av ett par vårdavdelningar med palliativ vård, där flera unga pappor vårdas. Dessa avdelningar är väldigt färglösa och tråkiga platser för barn. Vi kommer att inreda trivselhörnor och erbjuda några familjer drömdagar från januari, berättar Brännkärr-Friberg om organisationens framtidsplaner.