Progression gör tidlös inhemsk proggrock

Bild: Skivkonvolut

Altviolinisten Jussi-Matti Haavisto har en avgörande roll för ljudvärlden på proggbandet Progressions långvariga skivprojekt.

PROGGROCK

Progression

Noxologic (Seacrest)

Noxologic är en tajt och melodiös instrumentalplatta av bandet Progression som bildades 1976. Gruppen, som tidvis har legat på is, påbörjade inspelningarna av Noxologic 2010, men problem förhindrade utgivningen av det färdiga albumet. I fjol blev utgivningen slutligen av, och den ursprungliga plattan utökades ytterligare med fyra livespår.

Det klanggivande för Noxologic är altviolinen som spelas av Jussi-Matti Haavisto. Den mörka altviolinen har här en både melodibildande och rytmiskt stödande roll. Det låter fascinerande då den spelar tillsammans med gitarrerna (Harri Nokso, Jaan Jaanson) och klaviaturen (Otso Pakarinen) smittande effektiva teman med orientaliska stänk.

Noxologics oforcerade sväng bottnar till en stor del i basens (Jan-Olof Strandberg) och trummornas (Kimmo Pörsti) flexibla samarbete som pulserar av en mjukhet som ligger närmare reggae än rock.

På skivans livespår medverkar inte Jussi-Matti Haavisto och utan honom låter bandet främst som ett ordinärt fusionsrockband.

Noxologic är definitivt ett måste för diggare av finstilad proggrock.

Ole Nerdrum

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning