Proffsiga programledare och välgjord sändning – det här finlandssvenska gymnasiet var bäst av alla

Bakersta raden: Benjamin Östman, Lina Frostdahl och Evelina Sundvik. Längst fram Lydia Blomqvist och Herman Björk. Bild: Thomas Weckström

När de finlandssvenska gymnasierna tävlade om vem som var bäst på att sända live i tio minuter var det en skola som stod ut i mängden.

"Ett moget tacklande av ett seriöst ämne. Välanvända närbilder i intervjun. Ett mångsidigt användning av utrymme och scenografi."

Bland annat så här tyckte Fred Nordström (Arcada), Marika Mäklin (Svenska litteratursällskapet), Mirka Maikkola (Teater Viirus) och Susanna Landor (HBL) som satt i juryn om det vinnande bidraget i tävlingen 10 minuter live. Vinnarna är tjugo studerande från Jakobstads gymnasium.

Hur var det att få veta att ni segrat i tävlingen?

– Helt underbart. Dagen före vi skulle sända fick jag en känsla av att teamet verkligen vet vad de sysslar med, säger Samuel Skrifvars, som går tredje året i skolan och var producent för sändningen.

Han säger att gruppen jobbat hårt med 10 minuter live ända sedan mitten av oktober.

Juryns val utgjorde en tredjedel av poängen i tävlingen. Slutpoängen bestämdes av tittarnas röster (en tredjedel) och gilla-markeringarna plus annonsvisningar (en tredjedel).

De andra som tävlade var studerande vid Ålands lyceum, Brändö gymnasium, Gymnasiet Grankulla samskola och Katedralskolan i Åbo.

Vinnarna får en sex månaders prenumeration på HBL 365, teaterbiljetter och en Stockholmskryssning.

Här kan man se det vinnande bidraget.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning