Proffsiga programledare och välgjord sändning – det här finlandssvenska gymnasiet var bäst av alla

Bakersta raden: Benjamin Östman, Lina Frostdahl och Evelina Sundvik. Längst fram Lydia Blomqvist och Herman Björk. Bild: Thomas Weckström

När de finlandssvenska gymnasierna tävlade om vem som var bäst på att sända live i tio minuter var det en skola som stod ut i mängden.

"Ett moget tacklande av ett seriöst ämne. Välanvända närbilder i intervjun. Ett mångsidigt användning av utrymme och scenografi."

Bland annat så här tyckte Fred Nordström (Arcada), Marika Mäklin (Svenska litteratursällskapet), Mirka Maikkola (Teater Viirus) och Susanna Landor (HBL) som satt i juryn om det vinnande bidraget i tävlingen 10 minuter live. Vinnarna är tjugo studerande från Jakobstads gymnasium.

Hur var det att få veta att ni segrat i tävlingen?

– Helt underbart. Dagen före vi skulle sända fick jag en känsla av att teamet verkligen vet vad de sysslar med, säger Samuel Skrifvars, som går tredje året i skolan och var producent för sändningen.

Han säger att gruppen jobbat hårt med 10 minuter live ända sedan mitten av oktober.

Juryns val utgjorde en tredjedel av poängen i tävlingen. Slutpoängen bestämdes av tittarnas röster (en tredjedel) och gilla-markeringarna plus annonsvisningar (en tredjedel).

De andra som tävlade var studerande vid Ålands lyceum, Brändö gymnasium, Gymnasiet Grankulla samskola och Katedralskolan i Åbo.

Vinnarna får en sex månaders prenumeration på HBL 365, teaterbiljetter och en Stockholmskryssning.

Här kan man se det vinnande bidraget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning