Professor: Tydliga bevis för planlagt mord

Peter Madsens ubåt Nautilus. Bild: Lehtikuva-AFP/Peter Thompson

Peter Madsens livstidsdom för mord var väntad, säger experter. – Det fanns tydliga bevis för att det var planlagt och då spelar det ingen roll att de inte kunnat säga vad som var dödsorsaken, säger Eva Smith, professor emerita i dansk straffprocess.

Under rättegången mot den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen, som stått åtalad misstänkt för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall, lyfte hans försvarsadvokat Betina Hald Engmark flera gånger om upp att någon dödsorsak inte var fastställd.

Hon ansåg att Madsen därmed enbart skulle dömas för brott mot griftefriden, vilket Madsen har erkänt.

Eva Smith, professor emerita i dansk straffprocess, var ändå säker på att Köpenhamns byret (tingsrätt) skulle gå på åklagarens linje om ett planlagt mord.

– På grund av övriga bevis var det väntat att han skulle dömas för planlagt mord, säger hon.

Smith får medhåll av Per Ole Träskman, professor emeritus i straffrätt vid Lunds universitet.

– En viktig del i domskälen är ju att han ändrat sin förklaring så många gånger. När de sedan lägger ihop alla olika omständigheter som talar emot hans förklaring når man upp till de beviskrav som gäller – att det är ställt bortom rimligt tvivel att han begått ett mord-

Väntat att Madsen överklagade

Per Ole Träskman är inte förvånad över att Madsen överklagar domen till nästa instans, Østre landsrett (motsvarande hovrätt).

– Där kommer försvaret att säga att bevisvärderingen inte har varit riktig och det betyder att rättegången på sätt och vis kommer att gå om i landsretten.

Livstidsdomen mot Peter Madsen är inte enbart viktig för mordoffret Kim Walls anhöriga utan även för samhället, anser rättsexperten Sven-Erik Alhem.

– Främst är domen naturligtvis av suverän betydelse för Kim Walls anhöriga, men den är också tungt vägande ur aspekten samhällsskydd. För man kan befara att en person med hans böjelse är någon som också skulle kunna drabba andra om han skulle vara på fri fot i samhället.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning