Professor: Sannfinländska politiker kan frestas av Trumps metoder

Trumpeffekt också hos oss. En del politiker i Europa och Finland kommer att inspireras av Donald Trump och vissa väljare upplever att det nu är comme il faut att rösta på fräcka populister. Andra kan få kalla fötter och avskräckas av Trumpeffekten, säger Lauri Karvonen, professor i statsvetenskap. Bild: HBL-arkiv

Donald Trumps uppseendeväckande utspel är en källa till inspiration för populistiska politiker också på den här sidan Atlanten. Statsvetaren Lauri Karvonen tror att vi också i Finland kommer att få se politiska utspel där fakta saknar betydelse.

– För en del väljare och politiker kommer Trumps framgång att fungera som en avskräckande tankeställare medan den amerikanska presidentens utspel blir en drivfjäder för andra. För de här politikerna är det julafton nu när de slipper bry sig om fakta och i stället kan lägga fram "alternativa fakta".

Den bedömningen gör Lauri Karvonen, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi.

I länder med individuella valkampanjer, som till exempel Finland, kommer vi därför sannolikt att få se kampanjer, med Trumpliknande knep: till exempel att man påstår saker i sten och ignorerar fakta eller motbevis som andra politiker eller medierna för fram. Extra mottagliga är politiker och väljare med en snäv världsbild: Ju mer extrem en person är, desto mer väljer han eller hon att sålla bort fakta som inte stämmer överens med den egna verklighetsuppfattningen.

Lauri Karvonen nämner här sannfinländska europarlamentarikern och sannolika partiordförandekandidaten Jussi Halla-aho. Den lågmälda och stillsamma Halla-aho är visserligen som person väldigt olik Trump, men beträffande invandringsfrågor påminner de två om varandra och är inte mottagliga för nyanseringar eller motbevis, säger Karvonen.

– De politiker i Europa och Finland som mest kommer att inspireras av Donald Trump finns i populistlägrets ytterkant: individer som är uppfyllda av sig själva och simmar omkring i sitt eget akvarium utan att uppfatta något av världen utanför dem, säger Karvonen.

Franska valet nagelbitare

En nagelbitare blir det franska presidentvalet senare i vår där högerextrema Nationella Fronten under Marine Le Pen förutspås ta sig vidare till den andra omgången. Le Pen kan gynnas av att Trump gör det comme il faut att rösta på djärva populister och Trump kan få Le Pen att inspireras till att ytterligare ta ut svängarna i valkampanjen.

Men samtidigt kan Trumpeffekten medföra att väljare vars preferenser finns i gränsmarken mellan etablerade partier och populiströrelser får kalla fötter.

I Finland tror Karvonen att Trumps bombastiska framtoning inte skulle falla i god jord.

– Finländarna är ganska immuna mot den typ av retoriska överdrifter som Trump ägnar sig åt. Skulle man framföra sitt budskap som Trump i Finland skulle man bli tagen för en clown. Men längre söderut fungerar stilen bättre. Se bara på Silvio Berlusconi.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03