Professor rekommenderar minskat köttätande

Mikael Fogelholm, professor i näringslära vid Helsingfors universitet, säger att både miljö- och hälsoargumenten talar för att finländare borde betydligt minska på sitt köttätande.

Det gäller framför allt konsumtionen av nötkött och i viss mån även mjölkprodukter.

– I stället lönar det sig att ta in protein från baljväxter och delvis också protein från fullkornsspannmål. Det vore viktigt både för miljön och för hälsan. De flesta människor skulle klara av att ha en sådan diet, säger Fogelholm.

Enligt Fogelholm är en växtbetonad blanddiet och en minskning av köttätandet inte skadlig för barn så länge de får alla näringsämnen – såsom protein exempelvis från mjölkprodukter.

Han ser inte det som realistiskt eller vettigt att hela folket blir veganer. En vegan äter inte alls animalier.

– Att följa en vegandiet är säkerligen lätt för den som har läst sig in på det och är intresserad av det men för medelmåttan är det svårt.

Fogelholm har en uppfattning om att man på riksnivå inte kan tala om en vegetarisk trend även om det är sant att vegetarisk kost blivit populärt i vissa kretsar.

– Kvinnor äter mera vegetarisk mat än män och högre utbildade äter mera vegetariskt än lägre utbildade. Vegetarisk kost är också populärare i städer och bland den yngre befolkningen än bland den äldre.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning