Professor om rökning i coronatider: "Sluta genast"

Speciellt skadligt är rökning för personer som hör till riskgrupperna, säger Mehiläinens professor. Bild: Pxhere

Rökare återhämtar sig långsammare och har en sämre prognos för återhämtningen, säger professorn Anssi Sovijärvi vid Mehiläinen.

Att röka kan öka risken att insjukna i coronaviruset och göra symtomen värre. Det säger Anssi Sovijärvi, specialistläkare i klinisk fysiologi och professor emeritus vid vårdbolaget Mehiläinen, i ett pressmeddelande.

Han säger att kroppens immunförsvar återhämtar sig snabbt efter att man slutat, också om man är en inbiten rökare.

Enligt professorn finns det redan aspekter som antyder på att rökare drabbas hårdare av coronaviruset än icke-rökare. Coronaviruset är ett nytt virus forskningen ännu inte hunnit fördjupa sig i.

Risken att drabbas av luftvägsinfektioner är större hos rökare eftersom rökandet försvagar slemhinnornas försvarsmekanismer, säger Sovijärvi.

– Rökare återhämtar sig långsammare och har en sämre prognos för återhämtningen. Därför lönar det sig att sluta nu genast.

Speciellt skadligt är rökning för personer som tillhör riskgrupperna, säger professorn.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning