Professor kräver krafttag mot cyberattacker

Jarno Limnéll. Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Jarno Limnéll, professor i datasäkerhet, varnar för allt allvarligare cyberattacker.

Det kan krävas militärt våld om en omfattande cyberattack riktas mot den kritiska infrastrukturen, skriver professorn i datasäkerhet Jarno Limnéll vid Aalto-universitetet i en kolumn för Yle.

Limnéll skriver att utnyttjandet av cyberhot är frestande för många stater eftersom det är osannolikt att bli fast och de politiska riskerna är minimala.

– Politiska beslutsfattare måste inse allvaret i de olika cyberattackerna och urvalet av motåtgärder, skriver Limnéll.

Valet i Frankrike och sabotageprogrammen Wannacry och Petya är exempel på cyberattacker som har haft stor inverkan på både samhället och bolagen under de senaste månaderna.

Stater eller hackargrupper som samarbetar med staten står allt oftare bakom attackerna.

– I fortsättningen kommer vi att uppleva allt allvarligare och mer avancerade attacker om vi inte med politiska medel lyckas skapa tillräckliga skrämselmetoder.

Limnéll påminner att de statliga utförda cyberattackerna kommer att inverka på de politiska relationerna och maktstrukturerna runt om i världen.

Effektiva metoder för attack

Dataomgivningen skapar effektiva metoder för att försvaga samhällets stabilitet och för att försvåra det politiska beslutsfattandet, anser Limnéll.

– Påverkan får inte bli ett accepterat normalläge utan vi måste ingripa i det med tydliga politiska åtgärder.

Enligt Limnéll måste Finland och Europa skapa en tydlig politisk modell för hur länderna kommer att svara på avsiktliga cyberattacker. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning