Professor: "Klantigt att Sipilä gång på gång befinner sig i sådana här situationer"

Bild: Kristoffer Åberg

Man kan inte kräva att en politiker ska göra sig av med alla ekonomiska kontakter, men det gäller att vara extremt försiktig. Det säger professor Alf Rehn med anledning av statsminister Juha Sipiläs roll i företaget Chempolis Indienaffär.

Enligt Alf Rehn, professor i företagsekonomi vid Åbo Akademi, är det okej att en politiker har ekonomiska bindningar, men det gäller att vara extremt försiktig så att det inte kan finnas den minsta misstanke om att man driver egna intressen.

– Nog verkar det lite klantigt att Juha Sipilä gång på gång befinner sig i sådana här situationer, säger Rehn, med anledning av nyheten att statsministern har lobbat för företaget Chempolis där hans barn är delägare via ett investeringsbolag.

– Man kan förstå om en enstaka miss kan uppfattas som ett mediedrev, men om Sipilä gång på gång befinner sig i en sådan här situation borde han fråga sig om han har varit tillräckligt noggrann. Sådant här tär på folks tålamod och påverkar den bild de får av politiker och det som görs i politikens namn.

Rehn konstaterar att Sipilä förvisso är ny i rollen som politiker, men att statsministerposten inte är ett jobb där man övar sig.

– En praktikant får göra misstag men en statsminister bör göra rätt på en gång. Kanske vi borde införa inträdeskrav på politiker.

Enligt Rehn måste man nu ge Sipilä chans att förklara sig. Han säger också att man inte får förfalla till förenklade lösningar där man kräver att alla politiker omedelbart ska göra sig av med alla ekonomiska kontakter.

– En politiker som levt hela sitt liv i näringslivet kan inte förväntas göra sig av med alla sina vänner. Ett sådant system kan vi inte ha, för då skulle ingen vilja bli politiker.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03