Professor: Inget hindrar att också Sverige tar emot barn från Moria

Den förödande branden bröt ut i migrantlägret på Lesbos på onsdagen. Totalt inhyser det kring 12 000 personer, bland dem ensamkommande barn och unga. Bild: Louisa Gouliamaki/Lehtikuva-AFP

Sverige har inga planer på att ta emot hemlösa barn från det nedbrunna migrantlägret på grekiska Lesbos, som Finland gör. – I den här frågan skulle man önska att Sverige skulle föregå med gott exempel, säger professor.

Tio EU-länder ska ta emot omkring 400 hemlösa barn från flyktinglägret Moria, bland dem Finland.

Sverige är ändå inte ett av dem. I stället skickar Sverige tält, sovsäckar, filtar och campingkök som stöd då tusentals flyktingar nu saknar tak över huvudet.

Huruvida Sverige kan ta emot människor från lägret har diskuterats tidigare i veckan. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har uppgett att det är det svenska Migrationsverket som fattar beslut, inte regeringen, när det gäller asylsökande från Grekland.

Migrationsverket säger i sin tur att myndigheten endast kan fatta beslut i så kallade Dublin-förfrågningar, det vill säga frågor som rör personer med pågående eller avslutad asylprocess i Sverige sedan tidigare, eller personer som har familj här.

Enligt Anna Lundberg, professor i välfärdsrätt vid Linköpings universitet, finns inget som hindrar Sverige från att ta emot människor från lägren.

– Det stämmer inte att Sverige på något sätt måste vänta på att få EU-kommissionens godkännande. Sverige kan agera i samband med allvarliga situationer, som andra länder gör just nu i frågan.

Läs också: EU-kommissionen flyttar 400 barn från brandhärjade flyktinglägret Moria

Hon menar att det är ett tydligt tecken på att EU:s migrationspolitik har misslyckats om Sverige anser sig tvunget att invänta ett godkännande från kommissionen att låta personerna i fråga komma hit.

– Sverige har ett mycket bättre flyktingmottagande än vad Grekland har, i synnerhet i den situationen som råder nu. Regeringen brukar också prata om att delat ansvar. I den här frågan skulle man önska att Sverige skulle föregå med gott exempel, säger Anna Lundberg.

Spänningarna har ökat på Lesbos de senaste dagarna. Grekland gick på söndagen ut och lovade en lösning inom fem dagar på hur alla migranter ska inkvarteras. Bild: Angelos Tzortzinis/Lehtikuva-AFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning