Professor i HS: Finnair överger sina anställda

Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Enligt Seppo Koskinen, professor i arbetsrätt vid Åbo universitet, verkar flygbolaget Finnairs tröskel att säga upp anställda som missbrukar alkohol vara alltför låg, rapporterar Helsingin Sanomat.

Helsingin Sanomat avslöjade på torsdagen att flygbolaget Finnair åtminstone sedan januari varit medvetet om att alkoholkonsumtionen är ett växande problem bland dess kabinpersonal. HS baserade sin nyhet på protokoll från Finnairs arbetarskyddsmöten.

Tidigare i augusti fick en flygkapten på Finnair sparken efter att ha blåst 1,5 promille i ett alkotest innan han skulle flyga ett passagerarplan från Helsingfors-Vanda flygplats. I samband med incidenten betonade Finnairs operativa chef Jaakko Schildt att Finnair har "nolltolerans gentemot berusningsmedel". I praktiken betyder det att en anställd som uppträder berusad på jobbet blir uppsagd.

Enligt Seppo Koskinen, professor i arbetsrätt vid Åbo universitet, låter Finnairs linje exceptionellt sträng.

– Man måste ha en strikt linje för alkoholbruk, men måste man vara så här sträng? Lagstiftningen kan inte leda till oskäligheter, säger Koskinen till HS.

– Finnairs förfaringssätt innebär att man överger sina anställda, vilket kan leda till att anställda försöker dölja sina alkoholproblem.

Enligt Koskinen har Finnair inte försökt hjälpa anställda som lider av alkoholproblem tillräckligt genom att till exempel flytta dem till nya arbetsuppgifter under rehabiliteringsprocessen, utan i stället gett sparken. Han påpekar också att en person som blivit avskedad på grund av alkoholproblem kan ha svårt att hitta nytt jobb inom branschen.

– Man kastar bort dyrt utbildade människor som kanske ännu kunde botas, säger Koskinen till HS.

Enligt HS uppgifter behandlar Helsingfors förvaltningsdomstol för tillfället ett fall där Finnair sagt upp en anställd med hänvisning till dennes alkoholproblem.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00