Professor i arbetsrätt: Minna Helle var jävig

Minna Helle tillbakavisar Byggnadsförbundet anklagelser. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Den tidigare riksförlikningsmannen Minna Helles roll i byggnadsbranschens arbetstvist får en ny vändning. Seppo Koskinen, som är professor i arbetsrätt, anser att Helle var jävig i förhandlingarna.

Enligt Seppo Koskinen borde Minna Helle inte ha förhandlat om arbetsvillkoren för sitt nya jobb på arbetsgivarorganisationen Teknologiindustrin samtidigt som hon medlade i tvisten om ett nytt kollektivavtal för byggnadsbranschen där hennes nya arbetsgivare var en av förhandlingsparterna, uppger Yle.

Koskinen anser att Helles sorti och karriärkliv till arbetsgivarparten är problematisk med tanke på riksförlikningsmannens neutralitet.

Byggnadsförbundet anklagade på lördagen Helle för bristande neutralitet på grund av sammanblandade roller under pågående förhandlingar. Helle tillbakavisade anklagelserna på Twitter på söndagen.

– Det är mycket möjligt att förhandlingarna om hennes egen rekrytering kan ha påverkat medlingen om ett nytt kollektivavtal, säger Koskinen i Yles intervju.

Han anser att det är särskilt förkastligt att Helle har avlägsnat sig mitt under pågående förhandlingar för att bädda för sin egen ställning som direktör på Teknologiindustrin.

– Man förhandlar inte om nya jobb mitt under en pågående mandatperiod som riksförlikningsman. Hon borde ha jävat sig själv, säger Koskinen.

Enligt Koskinen har riksförlikningsmannens ämbete och institution fått sig en törn på grund av det inträffade. Han efterlyser därför klarare spelregler och bättre transparens för att undvika motsvarande jäv i framtiden.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03