Professor: Beslutet att avgå klokt och moget

Touko Aalto valdes till ordförande för De gröna i juni 2017. För ett år sedan insjuknade han i depression och meddelade på onsdagen att han avgår som ordförande. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

– Jag ser det som väldigt positivt att man i dagens läge kan vara ärlig och öppet tala om vad orsaken är. Det visar på mogenhet, säger professor Åsa von Schoultz om Touko Aaltos avgång.

Professorn i statslära vid Helsingfors universitet Åsa von Schoultz kommer på rak arm inte på någon partiordförande som avgått med motiveringen depression. Depression har länge betraktats som stigmatiserande för den som drabbas.

Hon anser att Touko Aaltos besked om att han lämnar posten som ordförande för De gröna är moget.

– Ur partiets synvinkel så är det naturligtvis viktigt att man har ett stabilt och fungerande ordförandeskap, speciellt när vi närmar oss ett riksdagsval, säger von Schoultz.

Enligt henne är det för tidigt att spekulera om nästa ordförande. Aaltos ersättare ligger bra till, men det har också talats om att ta tillbaka förra partiordföranden Ville Niinistö.

– Man kan tänka en sådan lösning att man tar tillbaka Niinistö över valet och väljer en ny ordförande på sommaren, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning