Professor Alf Rehn önskade Päivi Räsänen till helvetet

Frän ordväxling på sociala medier sedan Päivi Räsänen försvarat vd:n Aki Ruotsalas syn på homosexualitet.

Tidigare inrikesminister Päivi Räsänen, Kristdemokraternas före detta ordförande, säger att hon fått "nedrig respons på professorsnivå", enligt Iltalehti. Tidningen skriver att Räsänen fått hård kritik på sociala medier sedan hon försvarat direktören Aki Ruotsala, vars utnämning till vd-posten för Pori Jazz drogs tillbaka sedan han i en intervju i Satakunnan Kansa tolkades ha sagt att homosexualitet går att bota på samma sätt som man kan bli av med ett drogberoende.

Den professor Räsänen avser är Alf Rehn. Rehn reagerade på Räsänens sätt att försvara Ruotsala genom ett inlägg på Facebook. Där skriver Rehn att Finland skulle kunna "verkställa ett par tvångsdeporteringar, till exempel genom att skicka Päivi Räsänen käpprätt åt helvete" (fri översättning). Vidare föreslår Rehn att någon åtminstone kunde fatta ett utvisningsbeslut "av hygieniska orsaker".

Rehns inlägg, som skrevs på onsdag, har gett upphov till en kalabalik med stormstyrka på sociala medier.

På fredagen sade Rehn till Iltalehti att homofoba kommentarer irriterar honom enormt och att en professor inte är skyldig att använda ett högtravande språk på sin Facebooksida. Rehn förundrar sig också över att hans privata Facebookinlägg görs till nationellt nyhetsstoff.

Päivi Räsänen anser å sin sida att eliten i Finland, som hon räknar Alf Rehn till, gör sig skyldig till diskriminering och kränkande uttalanden gentemot troende.

– För min del får professorn fritt uttrycka sina åsikter om mig och min övertygelse. Jag vill bara fästa uppmärksamhet vid att kristna – lyckligtvis – inte gör sig skyldiga till motsvarande personliga påhopp på sexuella minoriteter i det offentliga samtalet, säger Räsänen enligt Iltalehti.

Aki Ruotsala har sagt att han blev felciterad från början och att han inte dragit paralleller mellan homosexualitet och drogberoende.

Uppdatering 8.6 klockan 20.15: Lagt in uppgiften om att Aki Ruotsala säger sig ha blivit felciterad.

Päivi Räsänen Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00