Problembarnet Gustafsson blev bäst i Europa

Elina Gustafsson har gått från att ha varit en lärarmardröm till ett stort OS-hopp. I tisdags fullbordade hon en fantastisk finländsk boxningsdag genom att ta EM-guld – men vägen till toppen har varit lång och snårig.

På onsdagseftermiddagen väntade nära, kära och ett stort pressuppbåd otåligt på att EM-hjältarna Elina Gustafsson och Mira Potkonen skulle traska ut ur porten vid ankomsthall 2B på Helsingfors-Vanda flygplats.

När en stort leende Gustafsson till slut uppenbarade sig skyndade sig Emmi Asikainen direkt fram till sin flickvän och nyblivna Europamästare. Det blev en lång kram och en blöt kyss.

– Vi borde ha gjort det under paraplyet! säger Gustafsson och skrattar när paret till slut särat på sig.

Det var landslagskamraten Satu Lehtonen som övertygade Gustafsson att köpa det regnbågsfärgade paraplyet hon släpar på. Gustafsson tvekade, men då Lehtonen sade att hon bär paraplyet ända till Finland om Gustafsson vinner guld var det klappat och klart. Så blev det också och Lehtonen fick smuggla in paraplyet i flygplanet.

– Jag går fortfarande på övervarv och kan inte lugna ner mig, säger en bubblande glad Gustafsson.

Gustafsson blev den andra finländska damboxaren att ta ett EM-guld – Mira Potkonen hann före med en dryg halvtimme. 26-åringen sov inte en blund natten efter segern över ryskan Jaroslava Jakusjina med domarrösterna 4–1. Inför EM visste Gustafsson att hon hade segerchanser, men hon har fortfarande svårt att smälta guldet.

– Jag har inte riktigt förstått vad jag gjort. Det är helt fantastiskt att jag och Mira fick fira tillsammans. Det är så coolt!

Var full i skolan

Gustafssons väg till toppen har varit allt annat än spikrak. För sex år sedan talade ingenting för att det skulle bli en toppidrottare av Björneborgaren, som hade en minst sagt strulig tonårstid. I högstadiet blev Gustafsson avstängd från skolan flera gånger, en gång efter att ha kommit full till en lektion. Hon stred med lärare och "hittade på allt möjligt dumt", som hon uttrycker det i en intervju med Satakunnan Kansa.

– Jag var helt bortkommen, säger hon till tidningen.

För sex år sedan tröttnade Gustafsson på att supa och bestämde sig för att hitta en ny hobby. Hon hittade direkt rätt balans i livet i boxningsringen. Redan följande år vann Gustafsson sitt första FM-guld. Hon kallar boxningen sitt kall och sin livsuppgift.

Men livet som boxare har inte heller alltid varit en dans på rosor. I en intervju med Yle i fjol berättade Gustafsson, som numera representerar Tampereen Voimailuseura, att hon tvingades flytta från Björneborg på grund av sin sexuella läggning. I samma intervju avslöjade Gustafsson att hon fick svåra hälsoproblem efter att ha tvingats gå ner en viktklass.

Men det var då. Nu är Gustafsson bäst i Europa och livet leker. På flygplatsen kan hon inte sluta skratta.

– Det har inte alltid varit lätt och jag har gått igenom många tunga saker. Jag har bara sagt bring it on!

Tränaren Maarit Teuronen berömmer sin adepts inställning:

– Elina är en idealisk idrottare som alltid jobbar hårt med ett leende på läpparna, säger Teuronen.

Stora målet: OS i Tokyo

Elina Gustafsson hade redan kunnat vara ett mycket större namn i idrottsfinland, men 69-kilosklassen var inte med i OS i Rio. Nu har Gustafsson i stället levt i Mira Potkonens skugga.

För två år sedan tog både Potonen och Gustafsson VM-brons. Samma år tog Potkonen Finlands enda medalj i OS, medan Gustafsson följde med från sidlinjen. I OS i Tokyo 2020 är 69-kilosklassen med och Gustafsson hör till de absolut största blåvita medaljhoppen. Hon blickar redan framåt och säger att ett OS-guld är realistiskt.

–  Det tycker jag, så länge min utvecklingskurva fortsätter så här. EM-guldet berättar också en hel del. Det är inte varje flicka som klarar av att ta ett sådant.

Det återstår fortfarande två år till en av karriärens största höjdpunkter och Gustafsson sjuder av träningsiver. Men först ska det bli lite semester i Grekland.

– Guldet gav mig en väldigt stor boost. Vad kunde motivera mig mer än det?

Potkonen vill avsluta med OS-guld

Mira Potkonen fick lyfta händerna i skyn efter EM-finalmatchen mot Anastasia Beljakova. Efter att domarrösterna fallit 3–2 fick Potkonen fira – försiktigt.

– Jag tvingades lugna ner mig för jag delade omklädningsrum med Elina (Gustafsson), som förberedde sig för sin final. Efteråt fick vi båda njuta av segerruset, det var fantastiskt att få dela glädjen, säger Potkonen.

EM-guldet var ett slutligt bevis på att Potkonen utvecklats sedan OS-bronset i Rio 2016. Samma år tog hon VM-brons efter att ha förlorat mot just Beljakova i semifinal.

– Vad är det om inte utveckling? säger tränaren Maarit Teuronen.

Gustafssons tränare Maarit Teuronen berömmer sin adepts träningsiver och inställning. Foto: Sebastian Backman/SPT Bild: SPT/Sebastian Backman

Mira Potkonen fyller 38 i år men har fortfarande krut i armen och siktet stenhårt fokuserat på OS om två år. Hon säger sig vara en bättre boxare än tidigare.

– Förhoppningsvis är jag i mitt livs bästa form om två år. Tokyo är mitt sista mål, för sedan sätter åldern stopp för mig. Det vore kul att sätta kronan på verket och avsluta karriären med ett OS-guld.

Teuronen poängterar att Potkonen fortfarande är ung som idrottare. Potkonen var 27 år gammal då hon tog sina första stapplande steg som boxare.

– Om hon hade börjat som åttaåring hade situationen varit annorlunda, säger Teuronen.

Den senaste tiden har Potkonen inte gått att stoppa. Finalsegern i Bulgarien var den 48:e matchen på raken som Potkonen vann. Vad är hemligheten bakom segerraden?

– Jag har väl varit snäppet bättre än de andra, säger Potkonen och ler.

Elina Gustafsson höll hårt i sitt regnbågsparaply. Bild: SPT/Sebastian Backman

Profil

Elina Gustafsson

Född den 6 februari 1992 i Björneborg

Förening: Tampereen Voimailuseura

Tränare: Maarit Teuronen

Internationella framgångar: EM-guld 2018, VM-brons 2016, NM-guld 2016 och 2015

Började boxas 2012

Är utbildad till närvårdare. Har bland annat jobbat som byggarbetare och ordningsvakt vid sidan om karriären.

Deltog i Miss Gay Finland-tävlingen 2015 och slutade tvåa.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00