Problem med geväret fällde Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen bommade fyra gånger och var ute ur tätfajten.Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kaisa Mäkäräinen var med i tätstriden i jakstarten i Östersund, men tappade koncepterna när hon fick problem med sitt vapen.

Kaisa Mäkäräinen gick ut som sexa i jakstarten, 26 sekunder efter Tysklands Denise Herrmann. Hon var snabbt med i tätstriden och steg till tvåa efter det första, liggande skyttet.

Men i det andra, liggande skyttet bommade Mäkäräinen två gånger och rasade till åttonde plats.

– Tävlingen började bra, men jag tappade lite koncepterna i det andra skyttet då magasinet lossnade. Precis på samma sätt som i granskningstävlingen i Kontiolax. Det borde ha varit fixat, men lossnade ändå, säger Mäkäräinen.

Hon sköt ytterligare två bommar, en för varje stående skytte. Men Mäkäräinen hade igen den näst snabbaste tiden i skidspåret och gick i mål som sjua.

– Det första stående skyttet var svårt, där gjorde jag ett stort misstag. Det sista skyttet kändes bättre, men det sista skottet slank iväg för tidigt. Skidåkningen var jämn och bra, säger Mäkäräinen.

Herrmann tog sin andra raka seger i världscupen, trots bommar. Den före detta längdåkaren är grym i skidspåret. Hon gick ut från det fjärde skyttet tillika som Frankrikes Justyne Braisaz, men distanserade henne med 26 sekunder under de sista fyra kilometerna.

Mari Laukkanen sköt också fyra bommar. Hon startade från 26:e plats, men var som 30:e i mål.

– Jag har förbättrat skyttet jämfört med förra året, men det grämer nog när tre av de fyra bommarna kommer i det sista skottet, säger Laukkanen.

– Rytmen i skyttet är fortfarande en utmaning. Om jag förbättrar rytmen fungerar också helheten bättre.

Hon var tionde snabbast i skidspåret. Det värmer en del, för i de första världscupstarterna var hon inte riktigt vass på skidorna.

– Det gick lite snabbare om man ser på klockan, men det kändes inte värst mycket bättre. Det var ändå en bra signal med tanke på nästa vecka, säger Laukkanen.

Hon är trots allt nöjd med världscuppremiären. Östersund har aldrig varit lätt för henne.

– Jag har oftast åkt härifrån helt utan poäng. Förra året var min bästa placering 31:a, nu var alla mina placeringar bättre än så.

Världscupen fortsätter på fredag i Hochfilzen i Österrike. Sprinten avgörs på fredag.

– Nu är det gott om tid att återhämta sig. Jag hinner vila ett par dagar och hinner till och med hem en sväng, för första gången på sex veckor, säger Laukkanen.

Mäkäräinen ser också fram emot några vilodagar. Världscupen körde i gång med fyra tävlingar inom åtta dagar.

– Jag var lite trött redan före jaktstarten. Skönt med fyra mellandagar. Det har varit en hyfsat bra första vecka, säger hon.

Östersund,

Världscupen i skidskytte:

1) Denise Herrmann, Tyskland, 30.02,7 (2), 2) Justine Braisaz, Frankrike, +25,8 (0), 3) Marte Olsbu, Norge, +48,0 (2), 4) Lisa Vittozzi, Italien, +1.09,1 (1), 5) Maren Hammerschmidt, Tyskland, +1.16,8 (2), 6) Nadezjda Skardino, Vitryssland, 1.19,6 (0), 7) Kaisa Mäkäräinen, Finland, 1.28,9 (4), 8) Vanessa Hinz, Tyskland, +1.29,1 (1), 9) Olena Pidhrusjna, Ukraina, +1.40,0 (1), 10) Galina Visjnevskaja, Kazakstan, +1.41,8 (1), ... 30) Mari Laukkanen +3.14,2 (4).

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00