Rutinerat Metallica triumferar på hemmaplan

Övervinner problem. Lars Ulrich och James Hetfield tar ingen stress och lotsar med rutin Metallica framåt. Bild: EPA/NILS MEILVANG

Trots problem med begränsad repertoar och inställda spelningar, visar sig Metallica till slut vara en vinnare under spelningen i Köpenhamn – mycket tack vare stenhård rutin och ett musikaliskt högklassigt kunnande, skriver Niclas Lönnqvist.

Hårdrock

Metallica

Royalarenan i Köpenhamn 7.2.

När Metallica inleder sitt nya år med fyra spelningar i Köpenhamn är det en klar markering för hela världen om var bandet mentalt hör hemma. Trummisen och bandets allt i allo, talesman och marknadsförare Lars Ulrich kommer från Köpenhamn och bandets tidiga alster spelades in i Sweet Silence-studion under ledning av producenten Flemming Rasmussen. Ulrichs ord har alltid vägt tungt och trots att han bott i Kalifornien i snart 40 år så har han lyckats skapa en känsla av ett danskt sting i hans bandkompisar. Helt friktionsfritt, utan bekymmer har det inte gått på hemmaplan i år. Repertoaren på den första spelningen reducerades när solisten James Hetfields röst inte höll och den andra spelningen inhiberades. Därmed var det upp till bevis för Metallica och till slut blev det en spelning som kan klassas som en hejdundrande fest, även om det också nu blev en reducerad repertoar när Hetfield inte återhämtat sig och gitarristen Kirk Hammet också känner sig rostig.

Det danska inslaget på den nyinvigda Royalarenan söder om Köpenhamns centrum blev ändå ganska blygsamt. Det var inte mycket kommunikation med publiken. I stället var det raka rör från början till slut. Metallica körde på en ganska säker linje och tog inte speciellt mycket ut svängarna om man suktar efter material från det nya albumet Hardwired ... to Self Destruct.

Starten var något trevande i Hardwired, men efter det blev det en urstark uppvisning med klassiker som Creeping Death och For whom the bell tolls.

Metallicas scenshow är inget för vänner av den mest spektakulära uppsättningen, men bandet gör åtminstone det bästa för att i en demokratisk anda ge stadionrocken ett publikvänligt anseende. Metallicas scen roterar så att ingen i publiken blir utan sitt godis. Engagemanget är på topp oberoende från vilken vinkel Metallica skådas. Wherever I May Roam är en stark uppvisning a fenomenala gitarrlir. Men sedan blir det en riktig djupdykning i Welcome home sanitarium, som blir spelningens absoluta bottennapp. Här lyckas Metallica sabotera en klassiker så att det blir en halvtaskig dansbandsversion av det hela.

Som tur är, reparerar Metallica misstaget snabbt och avfyrar en snabb och precis repertoar av både nya och gamla godingar. En av gigets absoluta höjdare blir Orion – instrumentalklassikern från genombrottsalbumet Master of Puppets. Det är här basisten Robert Trujillos kunnande kommer till sin rätta. Skarpt och snyggt lir av Trujillo, som musikaliskt sett blir spelningens absoluta klimax. Det är också vid det här tillfället som Metallica visar upp det bästa av kunnandet med låten One som en snygg uppföljning följt av Master of Puppets, Fade to Black och Seek and Destroy.

När det sedan är dags för extranumren kunde kanske den mest puritanska Metallicavännen klaga på att det inte blir så spännande i form av Whiplash, Nothing Else Matters och Enter Sandman. I det här skedet av spelningen har Metallica ändå levererat så många bevis på ett ypperligt kunnande att valet av låtar går igenom också hos den mest kräsna vännen av bandets musik. Enter Sandman sänder den givna god natt-signalen att det är dags för publiken att bege sig hem i den bitande och råkalla Köpenhamnskylan. Men också då, mitt i den isande blåsten från Öresund, blir Metallicas spelning en värmande påminnelse om att hårdrockens affischnamn fortfarande har mycket att ge i en populärmusikvärld som allt mer tyr sig till en enkel slit-och-släng-kultur. Metallica utgör med 35 år på meritförteckningen en fräsch produkt vars bäst före-datum förhoppningsvis blir någon gång i framtiden – eller i bästa fall aldrig.

Niclas Lönnqvist Reporter

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning