Pro anklagar Veikkaus för diskriminering och påtryckningar

Fackförbundet Pro anklagar det statliga tipsbolaget Veikkaus för att bryta mot diskrimineringslagen. Bild: Veikkaus

Samarbetsförhandlingarna vid det statliga tipsbolaget Veikkaus får en hätsk vändning. Fackförbundet Pro anser att Veikkaus diskriminerar sina fackanslutna medarbetare.

Spelbolaget Veikkaus funktionärer lämnade sina arbetsplatser den åttonde mars i protest mot pågående samarbetsförhandlingar. Veikkaus planerar att avskeda cirka 400 personer i samband med en omstrukturering av verksamheten. Det är framför allt bolagets anställda i spelhallar och restauranger som kommer att drabbas av uppsägningarna, uppger Pro.

– Veikkaus har efter utmarschen den åttonde mars kallat endast sina fackanslutna medlemmar för samtal, vilket inte är förenligt med arbetslagstiftningen, säger Pros ordförande Jorma Malinen.

Enligt Pro har Veikkaus därtill samlat in namnen på dem som deltog i utmarschen med hänvisning till utbetalningen av löner. Pro anser att Veikkaus bryter mot diskrimineringslagen med sitt förfarande och att arbetstagarnas rättsskydd är hotat.

– Veikkaus agerande är groteskt. Det tyder på dålig arbetsledning att ett statligt bolag visar ett så här stort förakt mot sina medarbetare, säger Malinen i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning