Privatisering av vård i Lappland gjordes fel

Det finns en risk att landets största utlokalisering av vård faller i marknadsdomstolen. Mehiläinens övertag i området Meri-Lappi kanske inte blir av, skriver Turun Sanomat

Tidningen har talat med Lapplands universitets Kirsi-Mari Halonen, universitetslektor i handelsrätt. Hon säger i Turun Sanomats artikel att konkurrensutsättningen inte gick rätt till. Man borde ha konkurrensutsatt tjänsten i hela EU-området, men nu gjordes inte så. Företaget Pihlajalinna som inte blev valt i konkurrensutsättningen lämnade därför in ett besvär till marknadsdomstolen.

– Det här är ett allvarligt fel. Marknadsdomstolen har tidigare fällt beslut som bara konkurrensutsatts nationellt fastän lagen förutsätter att man meddelar om saken på EU-nivå. I princip kan det här leda till att man blir tvungen att göra om hela konkurrensutsättningen, säger Halonen.

Det var i november i fjol som det gjordes ett avtal där kommunerna i Meri-lappi Lappland tillsammans med det privata vårdbolaget Mehiläinen beslöt att grunda ett nytt vårdbolag som ska handa kommunernas hälsovård.

”Sälj din gamla bostad före du köper ny!”

Fastighetsförmedlingen Kotijoukkue är på alla sätt nyare, fräschare och mer dynamiskt men gamla goda råd och sunt förnuft är fortfarande en av grundstenarna i bobytarbranschen. Än gäller den gamla devisen att sälja sin gamla bostad förrän man köper ny. Ingen vill bli i fällan mellan två bostäder. 1.11.2018 - 09.42