Privatisering av vård i Lappland gjordes fel

Det finns en risk att landets största utlokalisering av vård faller i marknadsdomstolen. Mehiläinens övertag i området Meri-Lappi kanske inte blir av, skriver Turun Sanomat

Tidningen har talat med Lapplands universitets Kirsi-Mari Halonen, universitetslektor i handelsrätt. Hon säger i Turun Sanomats artikel att konkurrensutsättningen inte gick rätt till. Man borde ha konkurrensutsatt tjänsten i hela EU-området, men nu gjordes inte så. Företaget Pihlajalinna som inte blev valt i konkurrensutsättningen lämnade därför in ett besvär till marknadsdomstolen.

– Det här är ett allvarligt fel. Marknadsdomstolen har tidigare fällt beslut som bara konkurrensutsatts nationellt fastän lagen förutsätter att man meddelar om saken på EU-nivå. I princip kan det här leda till att man blir tvungen att göra om hela konkurrensutsättningen, säger Halonen.

Det var i november i fjol som det gjordes ett avtal där kommunerna i Meri-lappi Lappland tillsammans med det privata vårdbolaget Mehiläinen beslöt att grunda ett nytt vårdbolag som ska handa kommunernas hälsovård.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22