Privata vårdbolag beredda att massvaccinera men deras roll fortfarande oklar

De privata vårdbolagen spelar tills vidare andra fiolen i det nationella vaccinationsprogrammet mot coronaviruset. Bild: Ari Sundberg/SPT

De privatägda hälsovårdsbolagen har haft en synlig roll i coronavirustestningen. I det nationella vaccinationsprogrammet spelar de privata bolagen tills vidare andra fiolen.

Enligt lagen om smittsamma sjukdomar är det kommunerna som i samarbete med sjukvårdsdistrikten bär ansvaret för vaccinationerna mot coronaviruset.

De privatägda vårdbolagen kan vid behov kallas in för att hjälpa till i arbetet. På vårdbolaget Mehiläinen råder en avvaktande stämning. Mehiläinen samarbetar tills vidare med en handfull kommuner inom det nationella vaccinprogrammet.

– I det här skedet rör det sig om så små mängder coronavaccin som har anlänt till Finland. När större målgrupper ska vaccineras får vi en viktigare roll i synnerhet inom företagshälsovården, säger Johanna Asklöf, direktör med ansvar för affärsverksamheten på Mehiläinen.

Har ni förberett er på att utföra eventuella massvaccinationer?

– Vi har beredskap att massvaccinera olika målgrupper om kommunerna eller sjukvårdsdistrikten ber oss om hjälp, men än så länge pågår inga konkreta förberedelser för den typen av vaccinationer, säger Asklöf.

Mehiläinen vaccinerade cirka 100 000 personer mot säsongsinfluensan i fjol, men då handlade det om ett vaccin som kunde upphandlas på den internationella marknaden. Vaccinerna mot coronaviruset upphandlas centraliserat av den finska staten som i sin tur förlitar sig på EU:s leveranser.

Kommer ni att delta i vaccinationerna av de äldre riskgrupperna?

– Vi har inte kommit överens om sådana vaccinationer än så länge.

Hos konkurrenten Terveystalo är det samma besked.

– Vi har en stark vilja att delta i anbudsförfaranden om kommunerna väljer att delegera en del av ansvaret för vaccinationerna till privata aktörer. Än så länge har vi inga samarbetsavtal med kommunerna om coronavaccinationer, säger Ville Salmi, direktör med ansvar för affärsverksamheten på Terveystalo.

I likhet med Mehiläinen fokuserar Terveystalo tills vidare på de klienter som köper sin företagshälsovård av dem.

Hur har ni förberett er för att assistera kommunerna och sjukvårdsdistrikten?

– Vi kommer att rekrytera mer personal och utvecklar en beredskap att massvaccinera större målgrupper.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning