Privata bolag tar över vårdcentraler i Gräsviken och Gamlas

Helsingfors anlitar privata vårdbolag för nya vårdcentraler i Gamlas och Gräsviken. Bild: HBL Arkiv/Nina Ahtola

Från och med i höst är det Mehiläinen och Terveystalo som tar emot helsingforsare på de nya vårdcentralerna i Gräsviken och Gamlas.

Två olika privata vårdföretag ska driva verksamheten vid två nya vårdcentraler i Helsingfors från september och oktober. I Gamlas kommer Terveystalo in med sina tjänster. I Gräsviken tar bolaget Mehiläinen hand om de cirka 20 000 invånarna i Gräsviken och på Busholmen. De exakta mottagningsadresserna klarnar senare.

På en ny vårdcentral i Gamlas erbjuds samma tjänster som stadens personal hittills stått för. Skillnaden är att stadens personal flyttar ut för att börja arbeta på andra vårdcentraler, medan Terveystalos personal flyttar in – i nya lokaler.

Till de nya vårdcentralerna kan man komma med både akuta och mindre brådskande problem. I personalen ingår läkare, sjukskötare, fysioterapeuter, psykiatriska sjukskötare och sjukskötare med kunskap om missbrukarvård. Dessutom ingår en del stödtjänster.

Arrangemanget är inte permanent, utan kontrakten för de båda företagen löper på fyra år med en möjlig förlängning på två år. För helsingforsarna är vårdcentralsbesöken gratis på samma sätt som förut.

Beslutet om att driva två nya vårdcentraler med hjälp av privata bolag fattades för ett halvår sedan, i december 2020. I bakgrunden ligger problem med långa köer och läkarbrist på stadens egna vårdcentraler. Just i Gamlas har köerna varit för långa, i Gräsviken och på Busholmen har invånarna blivit fler och det ökar behovet av fler vårdtjänster.

Genom att testa privata aktörer i stadens tjänst vill Helsingfors erbjuda stadsborna fler mottagningstider, men också hitta nya samarbetsmodeller och lära sig nytt av de privata bolagen, skriver staden i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning