Pristagare med rätt att citera bibeln och Bellman

I en komplicerad värld är det viktigt att förklara, analysera och sätta saker i sammanhang också historiskt, säger Othman. Bild: Marcus Lillqvist

Årets Topeliuspris går till Henrik Othman, ledarskribent på ÖT och Vasabladet.

"Otis" ser priset som ett bevis för att den analytiska journalistiken behövs – vid sidan om det han kallar klickjournalistik.

Othman ser tillbaka på en höst full av nyheter som behövde kommenteras.

– Det har funnits att ösa ur. Till exempel den gryende rasismen och partiledare Timo Soinis ovilja att sätta ned foten. Han tar inte avstånd från virrhjärnorna i sitt parti och fortsätter med soloåkandet, till exempel gällande Polen. Man undrar ju hur mycket statsminister Juha Sipilä kan tillåta?

Othmans specialitet är nationella och internationella ledare, men han har också lyft upp lokala frågor, som stadsdirektörsvalet i Jakobstad.

– Jag förstår dem som argumenterar för att öppenhet inte alltid är att föredra, men lagstiftningen kring offentlighet är ytterst viktig. Den ska följas. När de här metoderna paras med arrogans bland vissa beslutsfattare är man inne på en farlig väg, säger Othman som har skrivit omkring 1 300 ledare under åren.

"Otis" prisas nu för sina "intelligenta och allmänbildande" texter där han "tar ställning för jämlikhet och mänskliga rättigheter".

Sökte jobb på alla finlandssvenska tidningar

Det var egentligen en slump att han, Åbograbben, slog ned bopålarna i Jakobstad.

– Jag hade sökt jobb på alla finlandssvenska tidningar och det var Jakobstads Tidning som nappade. Året var 1980 och jag fick mitt första reportersvikariat.

Det var knappast någon nackdel att den kvinna som han träffade hösten därefter – och som han sedan gifte sig med – kom från Jakobstad.

På JT:s redaktion har Henrik Othman gjort allt utom sportjournalistik.

Vid millennieskiftet började "Otis" skriva ledare, först på deltid och senare på heltid. Han har också varit ansvarig utgivare i ett antal år. Förra sommaren skulle han ha haft en ny möjlighet att axla huvudansvaret för Österbottens Tidning som tidningen heter i dag. Men det var i stället Sonja Finholm som blev chefredaktör.

– Jag har bara några år kvar till pensionen. Jag vill skriva, inte administrera, säger Henrik Othman som under en period var t.f. chefredaktör och då tvingades axla den tunga uppgiften att säga upp flera anställda.

– Den dagen var oerhört tung och kan bara mätas med dag då jag fick besked att jag hade cancer.

Inte bara snabba klick

Henrik Othman har repat sig från cancern och ser på framtiden med tillförsikt, också när det gäller ledartexterna.

– Det talas mycket om snabba klick på nätet nu. Men i en värld som känns väldigt komplicerad är det viktigt att förklara, analysera och sätta saker i sammanhang också historiskt, säger Othman som inte drar sig för att citera bibeln och Bellman i sina texter.

Det betyder inte att "Otis" Othman skulle vara fri från självkritik. Till exempel är han inte någon stor personlighet på sociala medier. Men han är aktiv på Facebook och har ett Twitterkonto.

– Ledartexterna och kommentarerna måste produceras snabbare i framtiden. Man kan inte vänta till morgondagens tidning. Men jag har aldrig varit någon skjutjärnsjournalist heller. En analys föds inte så där bara, säger han och knäpper med fingrarna.

Född: I Åbo den 16 juli 1955.

Bor: I egnahemshus i Vestersundsby.

Familj: Fru och fyra utflugna barn.

På fritiden: Läser böcker, både romaner och närhistoria.

Prispengarna på 7500 euro går till: En del till att uppgradera boendet på sommarens semesterresa till Dublin, från sedvanligt Bed&Breakfast. Resten går till att trygga pensionen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning