Prisrusning för småhus i Helsingforsregionen

Ny gryning för småhusmarknaden? En sådan är kanske ännu för tidig att utlysa, trots försommarens goda utveckling. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Priserna för småhus i huvudstadsregionen steg med nästan fem procent under våren och försommaren. Men prisstegringen fördelar sig inte jämnt.– Det är stora variationer, säger mäklaren Heidi Malmström.

Småhusen i huvudstadsregionen har släpat efter prisutvecklingen för lägenheter. Försommaren verkar ändå ha inneburit lite av en comeback för småhusmarknaden. Priserna i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda steg med nästan fem procent under perioden april–juli, jämfört med början av året. Det visar färska siffror från Statistikcentralen.

Priserna steg också något, med drygt en procent, i huvudstadsregionens randkommuner som Kyrkslätt och Sibbo.

I resten av landet var priserna på nedåtgående. Husen blev en halv procent billigare. Här kan man säga att trenden höll i sig. Småhusen utanför huvudstadsregionen har tappat i värde under hela 10-talet.

Nya hus lockar

Ser man på prisutvecklingen i Helsingforsregionen under längre tid blir försommarens prisrusning ändå ett undantag. Marknaden har i praktiken stått och stampat de senaste tre åren. Ser man på hela decenniet från 2010 visar statistiken på ett litet tapp för realpriserna: Priserna för gamla småhus har inte lyckats hålla jämna steg med inflationen.

Köparnas intresse verkar i stället har riktats mot nya småhus.

– Nya hus säljer väldigt bra. Något pristak finns inte. Ett nytt hus kan kosta 1,2 miljoner och det finns köpare. Ett gammalt hus som kostar 1,2 miljoner är däremot svårsålt, sade mäklaren Fredrik Hellman på Aktia i Esbo och Grankulla till HBL tidigare i år.

På ett år har priserna för nya småhus stigit med cirka fyra procent i hela landet. Statistikcentralen gör inte upp någon statistik som skiljer på nya småhus i olika regioner, men en kvalificerad gissning är att prisstegringen har varit ännu kraftigare i huvudstadsregionen.

– Det byggs mycket nytt och efterfrågan är stor. Så där stiger priserna. Samtidigt flyttar många från äldre hus vilket gör att utbudet ökar vilket inte nödvändigtvis är bra för prisnivån, säger mäklaren Heidi Malmström på Kiinteistömaailmas i Grankulla och Esbo.

Enligt Malmström har priserna på hus från 1960- och 1970-talen sjunkit klart när köparna är misstänksamma mot husens tekniska skick.

Hon säger också att man ska vara försiktig att tala om en enhetlig prisnivå i en kommun, för att inte tala om i en hel region. Variationerna är stora.

– Priserna varierar mycket med mikroläget. Att tala om priser i snitt är som att säga att man har jämn temperatur när man har ena handen i kokhett vatten och den andra i iskallt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03