Prisregn i Prag över Damkören Lyran

Bild: Akademiska Damkören Lyran

Akademiska Damkören Lyran tog inte mindre än fyra priser på den internationella tävlingen Praga Cantat i helgen. – Vi är på rosa moln just nu, hälsar Mia Hertsberg från flygfältet.

Det var ett trettiotal körer från hela världen som deltog i årets Praga Cantat. Grand Prix gick till en kör från Indonesien.

Men damkören Lyran vann guldband i två tävlingskategorier – damkör och sakral musik.

– Kören är jätteglad, vi är på små rosa moln just nu. Det mest konkreta det ger är alla kontakter som man skapar på en internationell körtävling, säger Lyrans ordförande Mia Hertsberg.

Dessutom kom ytterligare två speciella utmärkelser - specialpriset för Outstanding Vocal Culture (enastående sångkultur) och dirigenten Jutta Seppinen fick ett eget pris för Outstanding Conductor (enastående dirigent).

– Jag är så otroligt stolt över henne och hela kören, säger Hertsberg som svarar i telefon på flygfältet i Prag där kören var på väg hem på söndagskvällen.

Kapellmästaren Jutta Seppinen har lett kören sedan 2009. Priset till bästa dirigent var ett specialpris för i år, som juryn lagt till för att körfestivalen Praga Cantats grundare gått bort, berättar Hertsberg.

Praga Cantat har under trettio års tid lockat sammanlagt tusen körer från 40 länder under körfestivalens historia.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54