Prisregn i Prag över Damkören Lyran

Bild: Akademiska Damkören Lyran

Akademiska Damkören Lyran tog inte mindre än fyra priser på den internationella tävlingen Praga Cantat i helgen. – Vi är på rosa moln just nu, hälsar Mia Hertsberg från flygfältet.

Det var ett trettiotal körer från hela världen som deltog i årets Praga Cantat. Grand Prix gick till en kör från Indonesien.

Men damkören Lyran vann guldband i två tävlingskategorier – damkör och sakral musik.

– Kören är jätteglad, vi är på små rosa moln just nu. Det mest konkreta det ger är alla kontakter som man skapar på en internationell körtävling, säger Lyrans ordförande Mia Hertsberg.

Dessutom kom ytterligare två speciella utmärkelser - specialpriset för Outstanding Vocal Culture (enastående sångkultur) och dirigenten Jutta Seppinen fick ett eget pris för Outstanding Conductor (enastående dirigent).

– Jag är så otroligt stolt över henne och hela kören, säger Hertsberg som svarar i telefon på flygfältet i Prag där kören var på väg hem på söndagskvällen.

Kapellmästaren Jutta Seppinen har lett kören sedan 2009. Priset till bästa dirigent var ett specialpris för i år, som juryn lagt till för att körfestivalen Praga Cantats grundare gått bort, berättar Hertsberg.

Praga Cantat har under trettio års tid lockat sammanlagt tusen körer från 40 länder under körfestivalens historia.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning