Prisregn från Nordiska rådet i kväll – här är alla nominerade

Den globala klimatrörelsens frontfigur Greta Thunberg är en klar favorit till miljöpriset i kväll. Bild: Don Mackinnon

I kväll delas Nordiska Rådets kultur- och miljöpriser ut på en gala i Stockholms konserthus. Bland de finländare som har chans att få priser finns bland annat Lars Sund och Maria Turtschaninoff.

Prisgalan direktsänds på Yle Arenan. Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 med syfte att öka intresset för den nordiska litteraturen och öka den nordiska kulturgemenskapen.

Förutom litteraturpriset, som med 350 000 danska kronor (47 000 euro) är ett av Nordens tyngsta, delas lika stora priser ut i kategorierna barn- och ungdomslitteratur, film, musik och miljö.

Nominerade till litteraturpriset

Sammanlagt är 13 nordiska romaner, noveller och diktsamlingar nominerade till Nordiska Rådets litteraturpris. Från Finland är Marianna Kurtto och Lars Sund nominerade.

Från Sverige är Isabella Nilsson och Sami Said nominerade, från Danmark Jonas Eika och Helle Helle och från Island Kristín Eiríksdóttir och Kristín Ómarsdóttir. De nominerade norska författarna är Eldrid Lunden och Jan Grue. Även den åländska författaren Liselott Willén, som numera bor i Örebro, är nominerad, för "Det finns inga monster". Grönland är i år representerat av Pivinnguaq Mørch och det samiska språkområdet av Inga Ravna Eira.

Nominerade till priset i barn- och ungdomslitteratur

Danmark har nominerat bilderboken Da Mumbo Jumbo blev kæmpestor av Jakob Martin Strid och Cecilia Ekens roman Styrke, del ett i fantasytrilogin Karanagalaksen. De finska kandidaterna är Maria Turtschaninoffs roman Breven från Maresi samt bilderboken Ruusun matka av Marika Maijala.

Färöarna har nominerat Rakel Helmsdal och illustratören Kathrina Skardsás novellsamling Miljuløtur och Grönland bilderboken Tuttuarannguaq av Camilla Sommer och Pernille Kreutzmann.

De isländska kandidaterna är Ragnheidur Eyjolfsdottirs roman Rotturnar och Sigrun Eldjarns roman Silfurlykillinn. Norge hoppas på bilderböckerna Alle sammen teller och Det var ikke en busk av Eli Hovdenak.

De svenska nominerade är Den förskräckliga historien om Lilla Hon av Lena Ollmark samt Per Gustavsson och romanen Risulven Risulven av Nina Ivarsson. Ålands kandidat är romanen På en trollsländas vingar av Ann-Christin Waller och Anni Wikberg.

Nominerade till filmpriset

Hjärter dam från Danmark, Hvítur, hvítur dagur från Island, Aurora från Finland, Blindsone från Norge, Rekonstruktion Utøya från Sverige.

Nominerade till musikpriset

Christina Åstrand, violinist, Danmark

The Danish String Quartet, stråkkvartett, Danmark

Kreeta-Maria Kentala, violinist, Finland

Sväng, munspelskvartett, Finland

Rúni Brattaberg, operasångare, Färöarna

Da Bartali crew, grupp, Grönland

Gyda Valtýsdóttir, musikskapare, Island

Sæunn Thorsteinsdóttir, cellist, Island

Elias Akselsen, sångare, Norge

Grete Pedersen, dirigent, Norge

Bengt Forsberg, pianist, Sverige

Joakim Milder, saxofonist, Sverige

Johanna Grüssner, sångare, Åland

Nominerade till miljöpriset

Både Sverige och Norge har nominerat aktivisten Greta Thunberg, från Finland är miljömärkningsföretaget Ekoenergy nominerat, och från Grönland klädskaparna Gudrun och Gudrun.

Den isländska kandidaten Aftur gör mode av återvunna textilier, och Ålands Emmaus gör om och säljer återbruksvaror. Danmarks kandidat är grönsaksförsäljarna Grim som säljer grönsaker som annars skulle kasseras på grund av skavanker. Grönländska @plastic not so fantastic använder sociala medier för att få folk att reflektera och förändra sin användning av plast.

Läs också: Åländska Emmaus och finländskt ekomärke utmanar Greta Thunberg om nordiskt miljöpris

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning