Prislappen på hyresboende blir bara större

Bild: lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Statistikcentralen uppger att hyrorna steg med 2,5 procent under årets andra kvartal. Hyrorna för fritt finansierade hyresbostäder steg i hela landet med i genomsnitt 2,4 procent medan hyrorna för ARA-bostäder steg med 2,6 procent från föregående år.

I huvudstadsregionen steg hyrorna för de fritt finansierade bostäderna med 2,5 procent och i övriga Finland med 2,3 procent. Jämfört med föregående kvartal steg hyrorna för fritt finansierade bostäder med 0,6 procent och för ARA-bostäder med 0,7 procent i hela landet.

Under årets andra kvartal steg kvadratmeterhyrorna för de fritt finansierade hyresbostäderna i huvudstadsregionen till i genomsnitt 18,48 euro medan kvadratmeterhyrorna i de övriga delarna av landet var i genomsnitt 11,74 euro.

Företaget Vuokraturva, som erbjuder förmedling av hyresbostäder och bostadsplaceringstjänster, uppger i ett pressmeddelande att det råder stor brist på enrummare just nu.

Enligt Vuokraturva påverkar reformen av studenternas bostadsbidrag efterfrågan på mindre bostäder som annars också har en stor efterfrågan. 

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning