Rasande oljepriser tvingar ner börserna – Helsingforsbörsen öppnade med stark nedgång

Helsingforsbörsen öppnade kraftigt nedåt måndagen den 9 mars. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Världens börser rasar till följd av det fallande oljepriset. Helsingforsbörsen var nere sju procent ett par timmar efter öppning.

Utvecklingen på Helsingforsbörsen är i linje med vad som hänt på Asien- och Mellanösternbörserna. Klockan 10.24 var börsen nere 6,28 procent. En timme senare hade kursen återhämtat sig en aning och OMX Helsinki låg på minus 4,25 procent.

Stockholmsbörsen öppnade också nedåt. I Stockholm drabbades de tunga verkstadsbolagen och råvarubolagen värst.

– De som är exponerade mot konjunkturen är de som påverkas mest av det här och industrier som är beroende av oljeindustrin, kommenterar Esbjörn Lundevall aktiestrateg på SEB om fallet på Stockholmsbörsen.

Tokyobörsen rasade drygt fem procent när handelsveckan inleddes. Fortsatt coronaoro kombinerat med kraftiga fall för oljepriset, tyngde börsen rejält.

Tokyobörsens Nikkei 225-index dök 5,1 procent medan det bredare Topix-index rasade 5,6 procent. Utvecklingen ser nästan lika dyster ut i övriga Asien. Taiwan-börsen backade 3,0 procent, Kospi-index i Sydkorea är under sluthandeln ned 4,2 procent medan Hang Seng-index i Hongkong tappar 3,7 procent. Kompositindex i Shanghai klarar sig allra bäst och backar "bara" 2,5 procent.

Oljepriset faller

Ett fat Brent-olja är under förmiddagen ned 26 procent och kostar nu 33 dollar per fat efter beskedet att oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland inleder ett priskrig efter att Ryssland inte gått oljekartellen Opec till mötes när det gäller föreslagna produktionsminskningar.

Orsaken är att Saudiarabien har genomfört sina största prissänkningar på 20 år, rapporterar Bloomberg News. Priskriget kommer efter det att förhandlingarna mellan Opecländerna och Ryssland bröt samman förra veckan.

På mötet mellan världens främsta oljeproducerande länder föreslogs att man skulle införa begränsningar av oljeproduktionen i spåren av coronavirusets spridning – men Ryssland nobbade det förslaget.

I vad som ses som ett sätt att straffa Ryssland har Saudiarabien svarat genom att sänka sina priser på aprilleveranserna till Asien med upp till sex dollar per fat. Till USA har priset sänkts med sju dollar per fat.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning