Prinsessor misshandlade tjänstefolk

Hembiträden tvingades sova på madrasser utanför prinsessornas rum och skulle alltid vara tillgängliga. Bild: Mostphotos

En belgisk domstol har fällt åtta medlemmar av kungahuset i Abu Dhabi för människohandel och förnedrande behandling. De höll sina hembiträden närmast som slavar på ett hotell i Bryssel.

Prinsessan Hamda Al Nahyan, änka efter Abu Dhabis regent, och hennes sju döttrar åtalades i maj i sin frånvaro i ett fall som uppdagades 2008.

Belgisk polis genomförde då, efter ett tips, en razzia på hotell Conrad i Bryssel där prinsessorna bodde på en hel våning i ett år. 23 kvinnor, många av dem afrikanska, arbetade för familjen. De hade långa arbetsdagar och tilläts inte lämna våningen. En del tvingades sova på madrasser utanför prinsessornas rum och skulle alltid vara tillgängliga. Den kungliga familjen ska ha beslagtagit passen för de anställda och vägrat att betala ut deras löner.

Försvararna säger också att prinsessorna har kränkt kvinnorna och kallat dem för kor, hundar och horor.

Kvinnorna från Abu Dhabi döms till fängelse i 15 månader villkorligt och 165 000 euro i böter, enligt medier i Belgien.

– Domen är väldigt tillfredsställande eftersom rätten på ett tydligt sätt gjort klart att det var en form av modernt slaveri, säger kvinnornas försvarare Jean-Pierre Jacques.

Prinsessornas advokat Stephen Monod säger till brittiska BBC att de inte har bestämt om domarna ska överklagas. Det finns därför inte heller besked om huruvida böterna kommer att betalas.

De emiratiska prinsessorna har inte varit närvarande i rätten under förhandlingarna, och det är inte troligt att de skulle bli utlämnade från hemlandet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03