Prinsessa ny saudisk ambassadör i USA

Rima bint Bandar Al Saud, ny saudisk ambassadör i USA. Arkivbild. Bild: AFP/ TT / FAYEZ NURELDINE

Saudiarabien har utnämnt sin första kvinnliga ambassadör i USA.Utnämningen bedöms vara en ansträngning för att försöka bättra på relationen mellan länderna.

Prinsessan Rima bint Bandar Al Saud, dotter till en tidigare USA-ambassadör, är en ledande förespråkare för kvinnors rättigheter i Saudiarabien. Hon har tidigare arbetat vid landets idrottsmyndighet och drivit kampanjer för att kvinnor ska kunna utöva sport.

Sedan mordet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul i fjol har relationen mellan Saudiarabien och USA varit ansträngd.

Saudiarabien har – efter att flera gångar ha ändrat sin officiella version – medgett att Khashoggi dödades vid besöket, men hävdar att mordet inte var planerat från högre ort.

– Utnämningen av ett nytt sändebud är ett försök från Riyad att återställa förbindelsen med Washington och dra ett streck över Khashoggi-affären, hur osannolikt det än är, åtminstone med kongressen, säger Kristian Ulrichsen från tankesmedjan Baker Institute vid Riceuniversitetet i USA, till AFP.

Den tidigare ambassadören i USA, kronprins Mohammed bin Salmans lillebror Khalid bin Salman, har utnämnts till vice försvarsminister.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54