Prinsessa ny saudisk ambassadör i USA

Rima bint Bandar Al Saud, ny saudisk ambassadör i USA. Arkivbild. Bild: AFP/ TT / FAYEZ NURELDINE

Saudiarabien har utnämnt sin första kvinnliga ambassadör i USA.Utnämningen bedöms vara en ansträngning för att försöka bättra på relationen mellan länderna.

Prinsessan Rima bint Bandar Al Saud, dotter till en tidigare USA-ambassadör, är en ledande förespråkare för kvinnors rättigheter i Saudiarabien. Hon har tidigare arbetat vid landets idrottsmyndighet och drivit kampanjer för att kvinnor ska kunna utöva sport.

Sedan mordet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul i fjol har relationen mellan Saudiarabien och USA varit ansträngd.

Saudiarabien har – efter att flera gångar ha ändrat sin officiella version – medgett att Khashoggi dödades vid besöket, men hävdar att mordet inte var planerat från högre ort.

– Utnämningen av ett nytt sändebud är ett försök från Riyad att återställa förbindelsen med Washington och dra ett streck över Khashoggi-affären, hur osannolikt det än är, åtminstone med kongressen, säger Kristian Ulrichsen från tankesmedjan Baker Institute vid Riceuniversitetet i USA, till AFP.

Den tidigare ambassadören i USA, kronprins Mohammed bin Salmans lillebror Khalid bin Salman, har utnämnts till vice försvarsminister.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning