Prinsessa ny saudisk ambassadör i USA

Rima bint Bandar Al Saud, ny saudisk ambassadör i USA. Arkivbild. Bild: AFP/ TT / FAYEZ NURELDINE

Saudiarabien har utnämnt sin första kvinnliga ambassadör i USA.Utnämningen bedöms vara en ansträngning för att försöka bättra på relationen mellan länderna.

Prinsessan Rima bint Bandar Al Saud, dotter till en tidigare USA-ambassadör, är en ledande förespråkare för kvinnors rättigheter i Saudiarabien. Hon har tidigare arbetat vid landets idrottsmyndighet och drivit kampanjer för att kvinnor ska kunna utöva sport.

Sedan mordet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul i fjol har relationen mellan Saudiarabien och USA varit ansträngd.

Saudiarabien har – efter att flera gångar ha ändrat sin officiella version – medgett att Khashoggi dödades vid besöket, men hävdar att mordet inte var planerat från högre ort.

– Utnämningen av ett nytt sändebud är ett försök från Riyad att återställa förbindelsen med Washington och dra ett streck över Khashoggi-affären, hur osannolikt det än är, åtminstone med kongressen, säger Kristian Ulrichsen från tankesmedjan Baker Institute vid Riceuniversitetet i USA, till AFP.

Den tidigare ambassadören i USA, kronprins Mohammed bin Salmans lillebror Khalid bin Salman, har utnämnts till vice försvarsminister.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning