Prinsdop med skrik i högan sky

Prinsessan Estelle hade hedersuppdraget att hälla över dopvattnet i dopfunten. Bild: Anders Wiklund/TT

Omgiven av nästan hela sin stora familj döptes Sveriges yngsta kunglighet – prins Gabriel – på fredagen i Drottningholms slottskyrka.

Prins Gabriel Carl Walter, hertig av Dalarna och nyss fyllda tre månader, tycker inte om dop, åtminstone inte när han själv är huvudperson.

Gäspande, gnyende och vilt fäktande gjorde den lille prinsen entré i slottskyrkan, i sin mammas, prinsessan Sofias, famn och eskorterad av sin pappa, prins Carl Philip och storebror prins Alexander.

Prins Gabriel döptes i en dopklänning som första gången bars av hans farfarsfar, prins Gustaf Adolf, när denne döptes 1906. Sedan dess har alla svenska kungligheter döpts i samma klänning och namnen är broderade i fodret.

Antalet faddrar är fem: Prinsessan Madeleine, Sara Hellqvist, Oscar Kylberg, Carolina Pihl och Thomas de Toledo Sommerlath.

Efter dopet lades prinsen i Karl XV:s vagga, tillverkad inför dennes födelse 1826. Vaggan användes som vardagsvagga för prinsen och hans bröder Gustav och Oskar.

När dopceremonin nådde sin höjdpunkt och det var dags för ärkebiskop emeritus Anders Wejryd att tre gånger försiktigt ösa lite vatten över prinsens hjässa, brast han ut i ett vrål som stegrades och överröstade biskopens lugna stämma.

Gråten tystnade först efter det att den lille prinsen hade återbördats till sin mammas famn.

Vid det laget hade storebror, prins Alexander, tröttnat på att sitta stilla och ålat i väg under stolen.

Bland dem som allvarligt följde med ceremonin fanns två kusiner på fädernet – prinsessan Estelle och prins Oscar. Estelle hade en av dopets mera ansvarsfulla uppgifter – under överinseende av sin moster, prinsessan Madeleine, fick femåriga Estelle utan att visa minsta tecken på nervositet hälla över dopvattnet från en liten kanna till dopfunten.

Officianter under ceremonin var denna gång Anders Wejryd assisterad av överhovpredikant, biskop Johan Dalman och pastor i Kungl. Hovförsamlingen, ordinarie hovpredikant, Michael Bjerkhagen.

I sitt tal till den nyfödde citerade ärkebiskop Wejryd Astrid Lindgren med uppfostringsrådet "Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv."

Prinsessan Madeleines och Chris O'Neills två barn fanns inte på plats i kyrkan. Madeleine var som vanligt elegant, denna gång i rosa kappa och småblommig rosa mammaklänning. Kronprinsessan Victoria bar klarrött och drottning Silvia hade en gråblå helhet och hatt med flor.

Prinsessan Sofia var klädd i folkdräkt från Älvdalen.

Bland gästerna i kyrkan syntes två av kungens systrar – Margaretha Ambler och prinsessan Christina.

Blomsterarrangemangen i den vackra och intima kyrkan var anpassade till den annalkande julen – arrangemang med amaryllis, anemon och cyklamen bildade en vacker helhet. Och bland musikinslagen fanns psalmen Jag lyfter ögat mot himmelen med text av Johan Ludvig Runeberg.

Om kanske ett halvt år är det dags för nästa kungliga dop i Sverige. Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill väntar sitt tredje barn i mars.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning